Francia elnökválasztás - Macron: a kampányban nem a program, hanem a stílus számít

Külföld, 2017.02.12

A francia elnökválasztás egyik nagy esélyesének számító Emmanuel Macron, a szocialista kormány függetlenként induló volt gazdasági minisztere szerint a kampányban nem a program, hanem a stílus számít.

A Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban Macron úgy vélte: "Tévedés azt gondolni, hogy a program egy választási kampány középpontja". Szerinte a politika "misztikus dolog", és elsősorban "stílus" kérdése.

A francia sajtó és a politikai ellenfelei hetek óta azért bírálják az Európa- és globalizációpárti Macront, mert még mindig nem tette közzé választási programját. Pénteki kampánynagygyűlésén Macron csak annyit mondott, hogy a munka, az oktatás, a mezőgazdaság, Európa, a közbiztonság és a környezetvédelem kérdései állnak az elnökválasztási programjának középpontjában, amelyet március elején fog nyilvánosságra hozni.

A felmérések szerint ha most tartanák a francia elnökválasztást, a második fordulóba Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke mögött második helyen bejutó 39 éves centrista politikus több mint hatvan százalékos támogatottsággal szerezhetné meg az államfői posztot.

A felesége és gyerekei állítólagos fiktív parlamenti állásai miatt meggyanúsított Francois Fillon konzervatív jelölt a botrány kirobbanása előtt azzal vádolta Macront, a bankárból lett politikust, hogy "problémái lesznek, mert túl sok foglalkozik pénzzel".

A centrista jelölt a vita lezárására és az átláthatóság érdekében a lapban nyilvánosságra hozta vagyona részleteit.

Emmanuel Macron 2008 és 2012 között a Rothschild befektetési banknál dolgozott, ahol havi 33 ezer eurót keresett. Ezt követően két évig Francois Hollande államfő legfőbb gazdasági tanácsadója volt havi 12 ezer euróért, majd 2014 októbere és 2016 augusztusa között gazdasági miniszterként havi 9940 eurót keresett.

Az elnökjelöltnek jelenleg nincs jövedelme, a Forradalom címmel megjelent kötete jogdíjából - amelyet a lap 250 ezer euróra becsül - és a korábban tanárként dolgozó felesége nyugdíjából él, ami havonta 2150 euró.

Macron korábbi jövedelmeiből mintegy félmillió eurót életbiztosításba fektetett be. A házaspárnak nincs közös ingatlana, Párizsban bérelnek egy lakást, a feleségnek viszont van egy 1,4 millió eurót érő háza az észak-franciaországi Le Toquet városában.

Emmanuel Macron 11 hónapja hozta létre En marche (Indulás!) névvel saját politikai mozgalmát. Miután az nem alakult párttá, nem jár neki állami támogatás. A jelölt állampolgári adományokból fedezi a kampányát, eddig több mint 5 millió eurót gyűjtött össze, amelyből a cikk szerint a munkatársait és kampánya székházának költségeit fedezi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!