Francia elnökválasztás - Manuel Valls már az első fordulóban Emmanuel Macront támogatja

Külföld, 2017.03.29

Manuel Valls, Franciaország volt szocialista miniszterelnöke (2014-2016) kijelentette szerdán, hogy Emmanuel Macron függetlenként induló jelöltet - egykori kormányának gazdasági miniszterét -, és nem a szocialisták megválasztott jelöltjét, Benoit Hamont támogatja majd az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztáson.

A francia baloldal államfőjelölt-állító választásán alulmaradt volt kormányfő szerint az esélyesnek számító radikális jobboldali Nemzeti Front (FN) jelöltjével szemben semmilyen kockázatot nem szabad vállalni.

"Emmanuel Macronra szavazok, mert nem szabad semmilyen kockázatot vállalni a köztársaság számára, Franciaország számára. Nem szeretném, ha az első forduló estéjén Francois Fillon (konzervatív jelölt) és Marine Le Pen (az FN jelöltje) állna egymással szemben" - mondta a szocialista politikus a BFM hírtelevízióban.

"Semmit nem tárgyaltam le, és nem kérek semmit. Ez nem csatlakozás, hanem felelős állásfoglalás. Azzal a veszéllyel szemben, amelyet a Nemzeti Front jelent, nem lehet habozni" - tette hozzá.

A volt kormányfő elmondta: a baloldal válsága és az előválasztáson győztes Benoit Hamon párton belüli marginalizálódása, valamint a családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt sikkasztás vádjával ügyészi eljárás alá vont Francois Fillon jelöltségének "morális összeomlása" miatt fordított hátat a saját pártjának.

Manuel Valls a negyedik volt szocialista kormánytag, aki Macron mögött sorakozott fel, de a független jelölthöz korábban már csatlakozott Francois Bayrou, a centrista Modem párt elnöke és több olyan jobboldali politikus is, akik Jacques Chirac volt államfő (1995-2007) kormányaiban dolgoztak.

Emmanuel Macron az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban megköszönte Manuel Valls támogatását, ami szerinte annak a bizonyítéka, hogy a baloldali előválasztás nem tudta összefogni a teljes baloldalt. Ugyanakkor megerősítette, hogy a se nem baloldali, se nem jobboldali En Marche (Indulás!) nevű, egy éve alakult mozgalmának továbbra is az az elsődleges célja, hogy "az arcok és a gyakorlatok megújuljanak" a francia politikai életben.

Valls nyilatkozatát megelőzően Macron már kedden jelezte, hogy egyetlen képviselői csoporttal sem kíván választási szövetségre lépni, és megválasztása esetén nem szeretne a korábbi miniszterekkel együtt kormányozni.

Hírmagyarázók szerint Manuel Valls bejelentése újabb epizódja a francia Szocialista Párt összeomlásának és szétesési folyamatának. Az elnökválasztást hat héttel követő nemzetgyűlési választások nyomán Manuel Valls várhatóan egy önálló progresszív baloldali frakciót szeretne alakítani az alsóházban.

Benoit Hamon, a baloldal megválasztott jelöltje a felmérések szerint alig tíz százalékos támogatottsággal az elnökválasztás első fordulójában csak az ötödik helyen végezhet, s a jelenlegi állás szerint Emmanuel Macron és Marine Le Pen juthat be a május 7-i második fordulóba. Mindkettőjüknek 25-26 százalék körüli mozog jelenleg a támogatottsága, s a végső megmérettetésből a centrista jelölt kerülhet ki győztesen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!