Francia elnökválasztás - Manuel Valls már az első fordulóban Emmanuel Macront támogatja

Külföld, 2017.03.29

Manuel Valls, Franciaország volt szocialista miniszterelnöke (2014-2016) kijelentette szerdán, hogy Emmanuel Macron függetlenként induló jelöltet - egykori kormányának gazdasági miniszterét -, és nem a szocialisták megválasztott jelöltjét, Benoit Hamont támogatja majd az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztáson.

A francia baloldal államfőjelölt-állító választásán alulmaradt volt kormányfő szerint az esélyesnek számító radikális jobboldali Nemzeti Front (FN) jelöltjével szemben semmilyen kockázatot nem szabad vállalni.

"Emmanuel Macronra szavazok, mert nem szabad semmilyen kockázatot vállalni a köztársaság számára, Franciaország számára. Nem szeretném, ha az első forduló estéjén Francois Fillon (konzervatív jelölt) és Marine Le Pen (az FN jelöltje) állna egymással szemben" - mondta a szocialista politikus a BFM hírtelevízióban.

"Semmit nem tárgyaltam le, és nem kérek semmit. Ez nem csatlakozás, hanem felelős állásfoglalás. Azzal a veszéllyel szemben, amelyet a Nemzeti Front jelent, nem lehet habozni" - tette hozzá

A volt kormányfő elmondta: a baloldal válsága és az előválasztáson győztes Benoit Hamon párton belüli marginalizálódása, valamint a családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt sikkasztás vádjával ügyészi eljárás alá vont Francois Fillon jelöltségének "morális összeomlása" miatt fordított hátat a saját pártjának.

Manuel Valls a negyedik volt szocialista kormánytag, aki Macron mögött sorakozott fel, de a független jelölthöz korábban már csatlakozott Francois Bayrou, a centrista Modem párt elnöke és több olyan jobboldali politikus is, akik Jacques Chirac volt államfő (1995-2007) kormányaiban dolgoztak.

Emmanuel Macron az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban megköszönte Manuel Valls támogatását, ami szerinte annak a bizonyítéka, hogy a baloldali előválasztás nem tudta összefogni a teljes baloldalt. Ugyanakkor megerősítette, hogy a se nem baloldali, se nem jobboldali En Marche (Indulás!) nevű, egy éve alakult mozgalmának továbbra is az az elsődleges célja, hogy "az arcok és a gyakorlatok megújuljanak" a francia politikai életben.

Valls nyilatkozatát megelőzően Macron már kedden jelezte, hogy egyetlen képviselői csoporttal sem kíván választási szövetségre lépni, és megválasztása esetén nem szeretne a korábbi miniszterekkel együtt kormányozni.

Hírmagyarázók szerint Manuel Valls bejelentése újabb epizódja a francia Szocialista Párt összeomlásának és szétesési folyamatának. Az elnökválasztást hat héttel követő nemzetgyűlési választások nyomán Manuel Valls várhatóan egy önálló progresszív baloldali frakciót szeretne alakítani az alsóházban.

Macron elnökválasztási riválisai úgy értékelték, hogy Valls állásfoglalása megerősítette, hogy a független jelölt valójában a leköszönő szocialista elnök politikájának örököse és folytatója.

Francois Fillon szerint "Francois Hollande (államfő) teljes stábja már Emmanuel Macron körül van, azaz Emmanuel Macron maga Francois Hollande".

Marine Le Pen is úgy látja, hogy "Macron jelöltségének lényege most kerül napvilágra: egy hatalmas újrahasznosítási akció a rendszerből kibukottaknak" - fogalmazott Le Pen.

A Szocialista Párt több vezető politikusa elítélte Valls lépését, a kormánypárt elnökjelöltje, Benoit Hamon egyenesen "árulásként és szánalmas viselkedésként" értékelte.

Benoit Hamon a felmérések szerint alig tíz százalékos támogatottsággal az elnökválasztás első fordulójában csak az ötödik helyen végezhet, s a jelenlegi állás szerint Emmanuel Macron és Marine Le Pen juthat be a május 7-i második fordulóba. Mindkettőjüknek 25-26 százalék körüli mozog jelenleg a támogatottsága, s a végső megmérettetésből a centrista jelölt kerülhet ki győztesen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!