Francia elnökválasztás - Nemzetközi sajtó: nehéz évek várnak az új elnökre (3. rész)

Külföld, 2017.05.08

    

Macron győzelme azt jelzi, hogy Franciaország a jelenlegi Európai Unió "lebontására", a kétsebességes Európa létrehozására fog törekedni, mellőzve egyúttal Európa "alapvető problémáját", a bevándorlást - vélte a wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál kommentátora. "Nem lesz itt helye térségünk országainak, amennyiben alá nem rendelik magukat a nyugat-európai fővárosok által meghatározott politikának" - figyelmeztet a cikk.

Varsó, Budapest, Prága számára problémát jelenthet Macron győzelme - véli a Rzeczpospolita független jobboldali lengyel napilap főszerkesztője. Boguslaw Chrabota arra utal, hogy Macronnak címzett gratulációjában a belga kormányfő "egy új európai impulzust" említett. "A diadalmaskodó eurórajongók többsége" által is elvárt impulzus "Közép-Európa fővárosaiban inkább megdöbbenést ébreszt, mintsem rajongást" - értékeli Chrabota, hozzátéve: a kétsebességes Európát ellenző Varsónak "arculütés lenne", ha Macronnak az euróövezeti tagállamok szorosabb integrációjára irányuló koncepciója győzne.

Chrabota szerint "alapvető civilizációs hibát" jelentene, ha Lengyelország peremre szorulna, miközben a kétsebességes Európa "állandósulna". Ezért - mint szorgalmazza - fel kell készülni az európai stratégia megváltoztatására, "elásni a Párizs-ellenes csatabárdot". "A felelősség azt sugallja: ott kell lenni a kemény magban. Akár az euró bevezetése árán" - szorgalmazza a főszerkesztő.

A szlovák liberális Sme a honlapján megjelent szerkesztőségi kommentárjában azt írta, hogy a franciák Emmanuel Macron személyében egy olyan elnököt választottak, akitől túl sokat várnak, egy "francia Barack Obamát". A napilap szerint a megválasztott elnök a kampányában a választók olyan széles körét próbálta magához csalogatni, hogy nem lesz képes mindegyikük elvárásainak megfelelni, s az elvárások mögött álló érdekek összeütközésbe kerülnek majd.

"Ha Macron nem használja ki az esélyét és nem viszi előre Franciaországot, akkor a populistákat már semmi nem állítja meg" - vélekedett a Sme egy másik írásában a napilap főszerkesztője, Beata Balogová, aki szerint Macron győzelme "nem kényszerítette térdre a populistákat és a szélsőségeseket", akik csak akkor állnak majd igazán vesztésre, ha Macron vissza tudja adni a franciáknak a büszkeség érzését.

A román Adevarul blogrovatában Mircea Morariu úgy vélekedett: akik ironikusan vagy aggodalmuknak hangot adva azt írják a közösségi oldalakon, hogy a francia elnökválasztáson Németország győzött, azok valójában elismerik, hogy a legnagyobb győztes az Európai Unió.

A liberális lap szerzője szerint a franciák az értelmükre hallgattak. Franciaország az unióban marad, ami Romániának jó hír - teszi hozzá.

A jobboldali Hotnews.ro portálon Valentin Naomescu kifejti: a francia elnökválasztás világossá tette, hogy a politikában már nem a jobb- és baloldal, hanem a liberális közép és a globalizációellenes, illiberális szélsőségek között húzódik a legfontosabb törésvonal. A hagyományos pártok franciaországi és tavalyi ausztriai kudarca az utóbbi fél évszázad nyugat-európai jobbközép és balközép történelmi pólusainak példátlan leépülését jelzi és egyértelművé teszi, hogy sokkal hitelesebb szocialista és republikánus vezetőkre van szükség - vélekedett a román portál cikkírója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!