Francia elnökválasztás - Nicolas Sarkozy környezete azt kéri Fillontól: jelölje ki az utódát

Külföld, 2017.03.06

Nicolas Sarkozy volt francia államfő környezete azt kérte hétfőn a hat hét múlva esedékes francia elnökválasztás korrupciógyanúba keveredett konzervatív jelöltjétől, Francois Fillontól, hogy válasszon maga helyett utódot.

"Fillon politikai irányvonala jó, de ő maga nem képes a jobboldal és a centrum politikai egységét biztosítani, azt kérjük tőle, hogy vállalja a felelősséget, és válassza ki saját maga az utódát" - írták közleményükben a Nicolas Sarkozyhez közelálló jobboldali politikusok.

Eközben Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök egy Twitter-bejegyzésben találkozóra hívta Fillont és Juppét, hogy "méltóságteljes és hiteles kiutat" találjanak a jelenlegi válságból, amely "komoly aggodalmat kelt a francia népben". A meghívást Fillon elfogadta, a Le Monde című napilap értesülése szerint a találkozót szerdán tarthatják meg, jóllehet más források szerint már kedden találkozhat a három politikus, de aznap a programja szerint Fillon vidéken fog kampányolni.

A jobboldal novemberi előválasztásán alulmaradt Alain Juppé, Bordeaux polgármestere néhány órával korábban maga jelentette be, hogy nem lesz jelölt a tavaszi francia elnökválasztáson, akkor sem, ha Francois Fillon "nyakassága zsákutcába vezet". A politikus azért állt ki a sajtó elé, mert a jobboldalon egyre többen kérték, hogy vegye át a jelöltséget Fillontól.

Nicolas Sarkozy, aki Fillon másik riválisa volt az előválasztáson, szintén "nagyon egyértelműen kizárta, hogy jelölt" lesz Fillon helyett.

"Sarkozy álláspontja nagyon egyértelmű: nem szúrjuk hátba Fillont. A jobboldal és a centrum politikai családjának egységét akarjuk, azt szeretnék, ha Fillon programja maradna a programunk" - tették hozzá az exelnök környezetéből.

A 71 éves Juppé favoritnak számított a jobbközép tavalyi előválasztásán, ám végül meglepetésre alulmaradt Fillonnal szemben, aki ellen azóta vizsgálatot indítottak a francia hatóságok, mert a gyanú szerint 15 éven át fiktív asszisztensi állásokban foglalkoztatta a feleségét a nemzetgyűlésben, a gyerekeit pedig a szenátusban, akik közel egymillió euró közpénzt vettek fel, feltehetően el nem végzett munkáért.

Mindezek ellenére Fillon kitart a jelöltsége mellett, azt állítja, hogy összeesküvést szőttek elenne, s meggyőződése, hogy csak az ő programjával emelkedhet fel ismét Franciaország.

A Fillonnal szerda óta szembefordult jobboldali képviselők száma vasárnap estére elérte a 306-ot, s a legnagyobb ellenzéki párt a szétesés közelébe jutott.

A jobboldali politikusok azóta hagyják el a kampánystábot, amióta Fillon maga jelentette be, hogy vádemelés céljából március 15-re beidézték a vizsgálóbírók, akik közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával vizsgálódnak. Politikustársai elsősorban azt kifogásolják, hogy január 26-án a legnézettebb tévéhíradó élő adásában Fillon maga ígérte meg: amennyiben eljárás indul ellene, visszalép az elnökjelöltségtől. Ezért a jobboldal hitelessége múlik az adott szaván.

A legutóbbi felmérések szerint az egy hónapja még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni a második fordulóba, ahol Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke között dőlhet el az államfői szék sorsa.

A Fillont jelölő legnagyobb francia ellenzéki párt, a Köztársaságiak politikai vezetése hétfő este rendkívüli ülést tart a "kialakult helyzet értékelésére", azaz annak megvitatására, hogy visszaléptetik-e a jelöltjüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!