Francia elnökválasztás - Nobel-díjas közgazdászok elítélték az Európa-ellenes és protekcionista programokat

Külföld, 2017.04.18

Öt nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt 25 Nobel-díjas közgazdász elítélte kedden egyes jelöltek Európa-ellenes és protekcionista választási programját.

"Egyeseket közülünk idéztek a francia elnökválasztás jelöltjei, mégpedig Marine Le Pen és stábja azért, hogy igazolja politikai programját Európa kérdésében" - írták a közgazdászok a Le Monde című napilapban kedden közzétett írásukban, köztük az amerikai Robert Solow (1987-es Nobel-díjas), az indiai Amartya Sen (1998) és a francia Jean Tirole (2014).

A "monetáris unióról és a gazdaságösztönző politikákról megfogalmazott különböző álláspontjaink" ellenére, abban "egyetértünk, hogy el kell ítélni a gazdasági gondolkodás ilyen jellegű felhasználását" - hangsúlyozzák az aláírók, akik szerint az európai építkezés elsődleges ahhoz, hogy az Európai Unió tagállamainak gazdasági fejlődése folytatódhasson.

A 25 aláíró között szerepelnek a liberális gazdaságpolitikát képviselő közgazdászok, de közöttük van a 2011-ben Nobel-díjat kapott amerikai Joseph Stiglitz is, aki kritikus a globalizációval és az euróval szemben, s akit rendszeresen idéz példaként Marine Le Pen.

"Az Európa-ellenes programokban javasoltak destabilizálnák Franciaországot és megkérdőjeleznék az az együttműködést az európai országok között, amely biztosítja jelenleg a gazdasági és politikai stabilitást Európában" - hangsúlyozták a Nobel-díjasok.

"Az izolációs és protekcionista politikák, valamint a versenyképes leértékelődések, amelyeket más országok kárára vezetnek be, veszélyes eszközök a növekedés ösztönzésére és károsak lennének Franciaország, de a kereskedelmi partnerei számára is" - hívták fel a figyelmet a közgazdászok.

A Nobel-díjasok a bevándorlási moratóriumot tervező Le Pennek azt is üzenték, hogy amennyiben "a migránsokat integrálják a munkaerőpiacra, a befogadó ország gazdasága számára lehetőséget jelenthetnek". Szerintük miközben "Európa és a világ példa nélküli kihívásokkal néz szembe, több szolidaritásra van szükség, nem pedig kevesebbre".

A közgazdászok az euró helyett a nemzeti valutákhoz való visszatérést sem támogatják.

Az aláírók csak Marine Le Pent idézik név szerint az írásukban, de a francia elnökjelöltek közül többen is protekcionista gazdaságpolitikát képviselnek és kivezetnék Franciaországot az eurózónából vagy az Európai Unióból, köztük a jobboldali szuverenista Nicolas Dupont-Aignan és Francois Asselineau, valamint a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!