TV műsor

Francia elnökválasztás - Párizsi ügyészség: folytatódik a nyomozás Fillon feleségének állítólagos fiktív állásai ügyében

Külföld, 2017.02.16

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség csütörtökön bejelentette, hogy a tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon feleségének állítólagos fiktív állásai ügyében indult nyomozás eredményét megkapta, s azok alapján "nem lehetséges ejteni a vádakat".

"A nyomozás folytatódik a büntetőjogi eljárásra vonatkozó szabályok szigorú tiszteletben tartásával" - olvasható az ügyészség közleményében.

Az illetékes ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított vizsgálatot sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával. Fillon korábban azt mondta: csak akkor lép vissza, ha a nyomozás alapján eljárás indul ellene.

A szerdán lezárult vizsgálat, amelynek most kiegészítését rendelte el az ügyészség, arra kereste a választ, hogy Penelope Fillon ténylegesen ellátta-e az asszisztensi teendőket a 2002-ig képviselőként dolgozó férje, majd annak utóda mellett.

A jobboldali elnökjelölt tíz napja "elnézést kért a hibáért", hogy a feleségét parlamenti asszisztenseként alkalmazta, "jogosnak" nevezte az ezzel kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor "legálisnak és "átláthatónak" nevezte az állásokat. Penelope Fillon egy tíz évvel ezelőtti interjúban azonban arról beszélt, hogy soha nem dolgozott a férjével, mindig háztartásbeli volt, egyedül nevelte fel az öt gyereküket. A nyomozás kiterjesztették Fillon két nagyobb gyerekére, Marie-ra és Charles-ra, akiket diákkorukban apjuk szintén asszisztensként alkalmazott 2005 és 2007 között a szenátusban. A nyomozók az elmúlt hetekben kihallgatták a Fillon házaspárt és a két gyereket, jártak a nemzetgyűlésben, ahol kiderült, hogy a feleségnek nem volt sem belépője, sem hivatalos e-mail-címe.

A botrány három héttel ezelőtti kirobbanása óta Francois Fillon a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, és a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítik. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.

Francois Fillon szerdán a párton belüli egyik legnagyobb riválisával, Nicolas Sarkozy volt államfővel ebédelt, miután az exelnökhöz közeli jobboldali képviselők ismételten a jelölt visszaléptetését sürgették. Fillon, aki 2007 és 2012 között vezette a Sarkozy által kinevezett kormányt, a párton belüli elégedetlenkedők lecsendesítését kérte volt főnökétől. Cserébe bevette programjába Sarkozy egyik legvitatottabb, rendpárti javaslatát, amelyet mostanig nem támogatott: a büntethetőségi korhatár csökkentését 16 évre, amelyet Fillon a szerda esti nagygyűlésén már saját javaslatként mutatott be.

A jobboldal novemberi előválasztási kampányában Fillon volt az egyetlen a jelöltek közül, aki szóba hozta a Nicolas Sarkozy ellen folyó ügyészségi eljárásokat, s vele szemben feddhetetlen és tisztességes politikusként tüntette fel magát.

A legnagyobb ellenzéki párt meg nem nevezett képviselői szerint Sarkozy a belső ellentétek lecsendesítésért cserébe azt kérte Fillontól, hogy elnökké választása esetén az exelnökhöz közelálló Francois Baroin volt minisztert nevezze ki kormányfőnek. A jelenleg Troyes polgármesterként tevékenykedő fiatal politikust Fillont követően fogadta is Sarkozy, jóllehet környezete cáfolta az egyezséget.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!