Francia elnökválasztás - Szakértő: Macronnak dinamikusan nő a tábora

Külföld, 2017.02.06

Megjósolhatatlan a francia elnökválasztás eredménye, mert a szélsőjobboldali Marine le Pen jelenleg több szavazatot kapna, a középen álló Emmanuel Macron tábora viszont dinamikusabban nő - mondta Szűcs Anita Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanárát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a hétvégén megkezdte kampányát a francia elnökválasztás két fő esélyese: Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke és a függetlenként induló Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter.

A szakértő összegzése szerint Marine Le Pen vonzott több nézőt, és jelenleg több szavazatot kapna az elnökválasztás első fordulójában. Bár két szokásos kampánytémájára, az unió- és bevándorlóellenességre építette kampánynyitó beszédét, tehát érezhető rajta a "Trump-hatás", a Brexit utáni napokhoz képest finomodott a kommunikációja - mondta. Az egyetemi tanár példaként említette, hogy míg a Brexit után Franciaország unióból való kilépését szorgalmazta, most csak az eurózónából való kilépésről beszélt, és elképzelései szerint ezt is féléves tárgyalássorozat előzné meg.

Szűcs Anita hangsúlyozta, hogy a pártelnöknek nagyon stabil a bázisa, és a jelöltek közül ő az egyetlen, akinek még a botránya is növeli szavazatainak számát. Az ugyanis, hogy nem hajlandó visszafizetni az Európai Parlamentnek az uniótól jogtalanul felvett pénzeket, egy szélsőjobboldali szavazót nem különösebben zavar - vélekedett.

Vele ellentétben Emmanuel Macron "középjelölt", akinek mind a bal-, mind a jobboldali szavazók számára "van mit mondania". Francois Hollande egykori gazdasági minisztereként hozzá fűződnek azok a 2015-ös, 2016-os reformok, amelyek ugyan nem nagy mértékben, de növekedési pályára állították az országot, és lenyomták a franciák nagy problémájának számító munkanélküliséget. A szakértő szerint Macron nagyon világosan látja a munkaerőpiaci rugalmasság szükségességét - amit Marine Le Pen pont merevebbé tenne -, és azt, hogy a gazdasági növekedéshez beruházások, innovációk és a termelékenység növelése kell.

Az esélyeit tekintve az egykori miniszternek dinamikusabban nő a tábora, ugyanis a korrupciós botrányba keveredett konzervatív Francois Fillon szavazói inkább hozzá pártolnak. Emellett ő is "profitált Trumpból": meghirdette, hogy Franciaország szeretettel várja azt a sok amerikai kutatót és értelmiségit, akik nem örültek Donald Trump elnökké választásának, és munkájukhoz megfelelő körülményeket biztosítanak nekik.

Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án, a másodikat május 7-én rendezik meg Franciaországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!