Francia elnökválasztás - Szakértő: nem változott a helyzet a párizsi lövöldözés után

Külföld, 2017.04.22

A csütörtöki párizsi lövöldözés nem befolyásolta eddig a francia elnökválasztás erősorrendjét, egyedül a megengedőbb Jean-Luc Mélenchonnak árthat a helyzet - vélte Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Nagy kérdésnek nevezte, hogy az utolsó három napban a választók "nekiállnak-e olvasni és gondolkodni". A felmérésekből az látszik, hogy a második fordulóban Jean-Luc Mélenchon, Francois Fillon és Marine Le Pen ellen is nyerne, Emmanuel Macron pedig minden párosítást megnyerne, ha bejutna a második fordulóba, míg Le Pen egyet sem.

Magyarország szempontjából Soós Eszter Petronella szerint az az egyetlen kérdés, hogy unióellenes jelölt kerül-e az Élysée-palotába. Ha Mélenchon vagy Le Pen nyerne, az az európai integráció végét jelentené, és visszatérne az erőpolitizálás, amely Magyarország számára kedvezőtlen. A másik verzió pedig a többsebességes Európa, amely mellett Francois Fillon és Emmanuel Macron több szempontból is letette a voksát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!