Francia elnökválasztás - Több mint harminc vezető francia sajtóorgánum a sajtószabadság megsértésével vádolja a Nemzeti Frontot

Külföld, 2017.04.28

Közös petícióban tiltakozik mintegy harminc vezető francia sajtóorgánum szerkesztősége az ellen, hogy a radikális jobboldali Nemzeti Front stábja választja ki, mely média követheti az elnökjelöltjük, Marine Le Pen kampányát a május 7-i második forduló előtt, más újságírókat pedig kitiltanak a rendezvényekről. Szerintük a párt ezzel megsérti a tájékoztatás szabadságát.

"Az elnökválasztás második fordulójának kampányában a Nemzeti Front úgy döntött, hogy kiválasztja azokat a szerkesztőségeket, amelyek követhetik Marine Le Pent. Több sajtószerv azt tapasztalta, hogy a tudósítóikat megfosztják minden hírtől és minden lehetőségtől, hogy kövesse a Nemzeti Front jelöltjét" - olvasható a pénteken közzétett szövegben.

"A leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy így akadályozzák a munkánk elvégzését és azt, hogy eleget tudjunk tenni tájékoztatási feladatunknak" - tették hozzák az aláírók, akik szerint "egyetlen politikai formáció sem határozhatja meg, hogy mely média gyakorolhatja demokratikus szerepét a társadalomban".

Megemlítik, hogy miután a Mediapart oknyomozó portál és a Quotidien című esti hírműsor munkatársait eddig is rendszeresen kitiltotta a Nemzeti Front a politikai rendezvényeiről, az elmúlt napokban az AFP francia hírügynökség, a francia közrádió, a Le Monde és a Libération című napilapok, valamint a Marianne hetilap tudósítóival is előfordult, hogy nem vehettek részt Marine Le Pen kampányeseményein.

A petíció aláírói között szerepel egyebek mellett az AFP francia hírügynökség, a BFM hírtelevízió, a Capa fotóügynökség, a Les Échos gazdasági napilap, a konzervatív Le Figaro, a baloldali Libération és a balliberális Le Monde napilapok, a TF1 országos kereskedelmi televízió, a France2 és France3 közszolgálati csatornák, a France24 közszolgálati hírtévé, a France Culture kulturális közrádió, a France Info közszolgálati hírtévé- és rádió, a France Inter közrádió szerkesztősége, valamint számos újságírói szakszervezet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!