Francia elnökválasztás - Újabb értesülések Fillon feleségének parlamenti térítéseiről

Külföld, 2017.02.07

Miközben a felesége állítólagos fiktív parlamenti asszisztensi állásai miatt sikkasztási vádakba keveredett konzervatív jelölt, Francois Fillon kedden újraindította az elnökválasztási kampányát, újabb  értesülések jelentek meg felesége állami térítéseiről: Penelope Fillon mintegy 45 ezer eurót kapott végkielégítés címén a nemzetgyűléstől. Francois Fillon kedd este cáfolta az újabb értesülést.

Le Canard enchainé szatirikus lap szerdán megjelenő legfrissebb számában azt állítja, hogy Fillon felesége 2002-ben 16 ezer eurót, öt havi fizetésnek megfelelő összeget kapott, amikor megszűnt a férjével, mint képviselővel kötött asszisztensi szerződése, jóllehet Marc Joulaud-val, a miniszterré kinevezett Francois Fillon parlamenti utódával új szerződést kötött, és az elkövetkező öt évben papíron az ő asszisztense volt.

A lap szerint "a törvények nem tesznek lehetővé ilyen mértékű végkielégítést egy parlamenti munkatársnak".

A Le Canard enchainé úgy értesült, hogy 2013 novemberben Penelope Fillon 29 ezer euró bónuszt kapott, miután másfél évig az ismét képviselővé lett férje mellett látott el asszisztensi munkákat.

A konzervatív jelölt keddi esti közleményében "hazugságnak" nevezte az állításokat, amelyben szerinte "sincs semmilyen új elem és láthatóan tévedéseket is tartalmaznak".

Fillon jelezte, hogy hétfő este nyilvánosságra hozta az interneten felesége minden fizetési papírját, és azokban fel voltak tüntetve a végkielégítések is.

A jelölt tagadja a 29 ezer eurós bónuszt, és azt állítja felesége 2013 novemberben 7554 eurót kapott, beleértve a fizetett szabadságot is. Fillon szerint a lap összekeveri az összeget azzal a 29 ezer euróval, amely felesége 2007 augusztusi fizetési kimutatásán szerepel, amelyet utóda asszisztenseként kapott öt évi munkája végén.

A párizsi ügyészség a múlt héten sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával indított vizsgálatot, külön-külön kihallgatta a Fillon házaspár tagjait, akik nem tudták bemutatni Penelope Fillon munkaszerződéseit, ezért az állítólagos fiktív állásokat vizsgáló nyomozók a francia nemzetgyűlésben is házkutatást tartottak.

Francois Fillon hétfőn egy a francia hírtelevíziók által élőben közvetített és 2 millió néző által követett sajtótájékoztatón "elnézést kért a hibáért", hogy a feleségét és két gyerekét parlamenti asszisztensekként alkalmazta, "jogosnak" nevezte az azzal kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor "legálisnak és "átláthatónak" nevezte az állásokat. A francia sajtó azonban úgy véli, hogy továbbra sincs nyoma annak, hogy a felvett közel egymillió euróért cserébe a családtagok ténylegesen dolgoztak Fillon mellett.

A sajtótájékoztató egyik célja az volt, hogy Fillon visszavegye az irányítást a saját táborában, és jelezze, nem hagyja, hogy puccsot készítsenek ellene elő, a sajtóban ugyanis megkezdődtek a találgatások arról, hogy ki lehet a visszalépésre kényszerülő Fillon utóda az elnökjelölti poszton.

A konzervatív jelölt néhány nap alatt a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, s a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítették. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, s az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.

Elemzők úgy vélik, hogy csak a következő napokban fog kiderülni, hogy Fillonnak sikerült-e egyberántania a süllyedő hajóról menekülő jobboldali képviselőket, és "el tudja-e oltani a tüzet".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!