Francia külügyminiszter: a többsebességű Európa nem hierarchikus berendezkedést jelent

Külföld, 2017.03.10

A többsebességű Európa nem egy hierarchikus berendezkedést jelent, hanem csak a fejlődés különböző gyorsaságának elfogadását - jelentette ki Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter pénteken Pozsonyban.

Jean-Marc Ayrault erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet vendéglátójával, Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel közösen tartottak. Tájékoztatásuk szerint - mivel a két ország között nincsenek nyitott kérdések - a találkozón elsődlegesen uniós kérdések, illetve időszerű külpolitikai témák kerültek terítékre.

Előbbi téma kapcsán a francia diplomácia vezetője az úgynevezett "többsebességű Európával" kapcsolatban felvetődött kérdésekről beszélt, azt állítva: ez már most is létezik, amit az is mutat, hogy vannak olyan uniós tagállamok, amelyek tagjai a schengeni övezetnek vagy az eurózónának, mások pedig nem.

"Ez csupán a fejlődés különböző sebességeinek elfogadását jelenti" - vélekedett. Hozzátette: az Európai Unió egy többsebességes Európa esetében is meg kell őrizze a tagállamok alkotta egységet.

Miroslav Lajcák azt mondta: francia partnerével egyetértettek az erős unió szükségességében. Megjegyezte: a meglévő multipoláris világrendben Európának is ambíciója, hogy ezen pólusok egyike legyen.

A francia külügyminiszter Nagy Britannia EU-ból történő kilépéséről (Brexit) beszélve hozzáfűzte: mind Szlovákia, mind pedig Franciaország azt szeretné, hogy a Brexit ne meggyengítse, hanem megerősítse Európát.

Kérdésre válaszolva, Jean-Marc Ayrault beszélt az ukrajnai helyzetről is, azt mondta: nem lehet elfordítani a tekintetünket, tovább kell keresni a megoldást, amihez a minszki egyezmény végrehajtása vezethet el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!