Francia választások - Alkotmánytanács: Macron pártjának több kampányolási idő jár a médiában

Külföld, 2017.05.31

Igazat adott szerdán a francia alkotmánytanács Emmanuel Macron francia köztársasági elnök politikai pártjának, a La République en marche (A Köztársaság lendületben - LReM) nevű formációnak, amely vitatta a nemzetgyűlési választásokat megelőző kampányban a pártok kampányolási idejének elosztását a televíziókban és a rádiókban.

Az alkotmánytanács gyakorlatilag kimondta, hogy az elnökválasztáson kirajzolódott új politikai erőviszonyokat a tíz nap múlva esedékes nemzetgyűlési választásokat megelőző kampányban a médiának figyelembe kell vennie.

A francia médiahatóság (CSA) azonnal jelezte, hogy figyelembe veszi a véleményt, és módosítja május 17-i döntését a pártok megszólalási idejéről a kampányban.

A választási törvény 167. cikkelye csak 12 perc megszólalási időt biztosít a csatornákon azoknak a pártoknak, amelyek nem rendelkeztek eddig önálló frakcióval a nemzetgyűlésben. Miután Emmanuel Macron 2016. áprilisban alakult mozgalmának eddig nem volt parlamenti képviselete, a jelenleg legnagyobb tagsággal rendelkező pártnak a törvény értelmében a kampányban a legkevesebb idő jutna a médiában, miközben a korábban kormányzó, de az elnökválasztáson leszerepelt Szocialista Pártnak kétórás időkeretet, a jobbközép Köztársaságiaknak pedig 104 percet tett lehetővé a médiahatóság.

Az államfő pártja, amely a felmérések szerint a június 11-én és 18-án esedékes kétfordulós nemzetgyűlési választásokon abszolút többséget szerezhet, üdvözölte az alkotmánytanács döntését.

"A politikai megújulás egyik újabb akadálya hárult el" - olvasható a közleményben. "A Köztársaság lendületben üdvözli a döntést, amely elismeri annak a folyamatnak a megalapozottságát, amely minden szinten folytatni kívánja a politikai átrendeződés megkezdett dinamikáját hazánkban" - tették hozzá.

Az alkotmánytanács szerint a törvényalkotónak úgy kell meghoznia a szabályokat, hogy "azok ne legyenek látványosan aránytalanok" a különböző politikai formációk képviseletével.

Az új törvény megalkotásához 2018. június 30-át szabta meg határidőnek az alkotmánytanács, a júniusi nemzetgyűlési választásokat megelőző kampányban pedig átmeneti intézkedést javasolt az alkotmányellenes állapot megszüntetésére.

A parlamenti frakcióval eddig nem rendelkezett pártoknak, így az elnöki párton kívül a Marine Le Pen vezetett Nemzeti Frontnak és a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon mozgalmának is a képviselőjelöltjeik számának, illetve az előző nemzetgyűlési választásokat követő önkormányzati, európai parlamenti és regionális választásokon elért eredményeik arányában kell növelni a kampányolási idejüket a médiában, de az engedélyezett pótlólagos időkeret egyik párt esetében sem haladhatja meg az egy órát a két forduló közötti időszakban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!