Francia választások - Hivatalosan is lemondott a távozó francia kormány

Külföld, 2017.05.10

Hivatalosan is benyújtotta lemondását szerda este Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök és kormánya, miután az alkotmánytanács jóváhagyta Emmanuel Macron köztársasági elnökké választását - közölte szerda este a francia elnöki hivatal.

A hivatalos közlés szerint a távozó szocialista államfő, Francois Hollande, akinek vasárnap jár le a mandátuma, "a köztársasági szokásjognak megfelelően" tudomásul vette a kormánya várt lemondását és felkérte Bernard Cazeneuve-öt, hogy lássa el a folyó ügyeket az új kormány megalakulásáig, amely a jövő hét elején esedékes.

Utoljára ült össze szerdán Francois Hollande elnökletével a szocialista kormány. A köztársasági elnök a szociális párbeszéd fontosságára figyelmeztetett négy nappal azelőtt, hogy átadja a hatalmat megválasztott utódának, Emmanuel Macronnak.

A kormányülést követően Francois Hollande az Elysée-palota lépcsőjén búcsúzott el 17 miniszterétől és 20 államtitkárától, majd a párizsi Luxembourg-kertben Emmanuel Macronnal együtt részt vett és koszorúzott a rabszolgaság eltörlésének megemlékezési ünnepségén.

Az alkotmánytanács szerda délután hivatalosan is kihirdette az elnökválasztás végeredményét: az összes szavazat összesítése alapján a 39 éves Emmanuel Macron a voksok 66,1 százalékát gyűjtötte össze, míg ellenfele, a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a szavazatok 33,9 százalékát kapta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!