Francia választások - Szakértő: Macron pártjának kényelmes többsége lehet

Külföld, 2017.06.11

Kényelmes többséget szerezhet Emmanuel Macron elnök pártja a vasárnap kezdődött francia nemzetgyűlési választásokon Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint.

Soós Eszter Petronella az M1 aktuális csatornán vasárnap azt mondta, úgy tűnik, hogy a választások második fordulójába főként a Köztársaságiak párt és az államfő centrumpártja, a Köztársaság lendületben (LREM) jelöltjei juthatnak, és ha így lesz, "kényelmes abszolút többsége" lehet Emmanuel Macron mozgalmának.

Véleménye szerint olyan értelemben vízválasztó ez a voksolás, hogy egy 30-35 éves ciklus zárul le, amelyben két nagy blokk, a jobb- és a baloldal uralta a pártrendszert. Emmanuel Macron egy teljesen más típusú pártrendszert képzel el, az elnök stratégiai célja, hogy a jobb- és a baloldaltól egyaránt hozzon el szavazókat és politikusokat, így uralni tudja a "republikánus mezőt" a Nemzeti Fronttal szemben - közölte.

Azt mondta, Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökjelöltje "történelmi eredményt ért el" a párt szempontjából az elnökválasztáson, de ezt nem sikerült a javára fordítania, "komoly belső válság van" a Nemzeti Frontban.

Vasárnap reggel kezdődött Franciaországban a kétfordulós nemzetgyűlési választások első fordulója, mintegy 47 millió választópolgár a parlament eddig baloldali többségű alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!