Franciaország-szakértő: Macronnak stratégiai kérdés az EP-választás

Külföld, 2018.09.29

Stratégiai jelentőségű kérdésnek tekinti a jövő májusi EP-választást Emmanuel Macron francia elnök, mivel európai programjának megvalósítása annak az eredményén múlik - mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Hangsúlyozta, hogy az európai parlamenti választás kampánya egyúttal eltereli a figyelmet a belpolitikai feszültségekről is. A reformtervek, a költségvetési viták vagy a munkanélküliség mellett a legfontosabb, hogy még az idén elkezdődhet a sokféle rendszerből álló nyugdíjrendszer egységesítése, ám Macron ezzel nehéz feladatot vállalna magára - tette hozzá. A szakértő felidézte, hogy a francia elnök a népszerűtlen intézkedésen gyorsan túl akart esni, hogy utána szociálisan érzékenynek mutatkozhasson, de már az idei költségvetésben is helyet kaptak az ilyen irányba mutató intézkedések.

Soós Eszter Petronella szerint Macron dolgát nehezíti a szavazóbázis sokszínűsége is, kommunikációja azért sokszor ellentmondásos, mert minden választói csoportnak meg akar felelni. A közbeszédet azonban uralni tudja Marine Le Pennel, a Nemzeti Front elnökével együtt, miközben a többi párt nem tud hatásos üzenetekkel betörni a nyilvánosságba.

Hozzátette, hogy az ellentmondások határozzák meg a francia elnök migrációs politikáját is, a gyakorlat sokszor eltér a kijelentésektől. Macron folytatja a bevándorláspolitika szigorítását és elutasítja a gazdasági okokból érkezők befogadását - mondta a szakértő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!