Franciaország migrációs nagykövetet nevezett ki

Külföld, 2017.09.06

Pascal Teixeira da Silvát nevezte ki a migráció franciaországi nagykövetének a szerdai kormányülésen Emmanuel Macron francia államfő. A megbízott tartja ezentúl a kapcsolatot a migránsok származási és tranzit országaival - jelentette be Christophe Castaner kormányszóvivő.

Emlékeztetett arra, hogy a "kissé atipikus" poszt létrehozását augusztus 28-án jelentette be a köztársasági elnök a hét európai és afrikai ország részvételével Párizsban rendezett migrációs csúcstalálkozón, ahol az érdekeltek egy útitervet határoztak meg a migrációs válság kezelésére.

A kormányszóvivő jelezte, hogy a nagykövet elsősorban a migrációs útvonalakon fekvő tranzitországokkal fog együttdolgozni, de a származási országokkal is tartja a kapcsolatot.

"Jól tudjuk, hogy először is az ismert feszült helyzeteken muszáj munkálkodni, mégpedig a líbiai határnál. Fontos, hogy a lehető legkorábban kísérni tudjuk azokat a nőket és férfiakat, akik hagyják magukat bezárni egy gyakran zsákutcába vezető migrációs logikába" - fogalmazott a kormányszóvivő.

A migrációs nagykövetnek kinevezett 59 éves Pascal Teixeira da Silva 2010 és 2013 között Portugáliában, majd 2014 és 2017 között Ausztriában volt francia nagykövet.

Emmanuel Macron francia államfő szerint már az afrikai tranzitországokban, Nigerben és Csádban ki kellene szűrni a migránsok közül azokat, akik jogosultak menekültstátuszra, annak érdekében, hogy "a lehető leggyorsabban biztonságban részesüljenek", azaz ne kerüljenek embercsempész-hálózatok közelébe Líbiában. Az EU-Afrika csúcstalálkozó zárónyilatkozata szerint a közeljövőben egy küldöttség látogat el Csádba és Nigerbe az "eddigi támogatások folytatására" a határellenőrzés és az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem területén. Macron javaslata szerint a menekültek beazonosítása az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának listái alapján történne és a már a tranzitországokban tartózkodó migránsokat érintené. Ezzel elkerülhető lenne, hogy a migránsok Líbiából a Földközi-tengeren át induljanak el Európába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!