Franciaországban 34 százalékkal csökkent az Albániából érkező menedékkérők száma

Külföld, 2018.03.20

Franciaországban 34 százalékkal csökkent januárban az előző év januárjához képest az eddig legjelentősebb kibocsátó országnak számító Albániából érkező menedékkérők száma - jelentette be kedden Gérard Collomb francia belügyminiszter miután megbeszélést folyatott hivatalában Romina Kuko albán belügyminiszter-helyettessel.

Tavaly 7630 albán állampolgár nyújtott be menedékkérelmet Franciaországban, s ezzel az uniós csatlakozásra váró és biztonságos országnak számító Albánia vezette a legtöbb menedékkérőt kibocsátó országok listáját. Az idei év elején az ország visszacsúszott a második helyre, s jelenleg Afganisztánból érkezik a legtöbb menedékkérő Franciaországba.

A belügyminiszter azt is elmondta, hogy 2018 első két hónapjában 36 százalékkal nőtt az elutasított menedékkérők kitoloncolásának száma 2017 elejéhez képest.

Az albán menedékkérők számának hirtelen megnövekedése miatt tavaly júliusban a francia kormány egy akciótervet dolgozott ki az illegális albán bevándorlás visszaszorítására. Gérard Collomb francia belügyminiszter 2017. december 15-én Tiranába látogatott, ahol megállapodást írt alá az illegális bevándorlás elleni küzdelemről albán kollegájával.

A francia belügyminisztérium adatai szerint tavaly 4761 az országban illegálisan tartózkodó albán állampolgárt vettek őrizetbe a 2011-ben jegyzett 2551-hez képest.

A kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem részeként tíz év alatt 673 százalékkal nőtt a Franciaországban előállított albánok száma, prostitúciós ügyekkel kapcsolatban pedig tavaly 25 albánt állítottak elő, míg 2015-ben még csak egyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!