Franciaországban tavaly csökkent a rasszista bűncselekmények száma

Külföld, 2017.02.01

Az antiszemita és a muzulmánellenes cselekmények száma is csökkent Franciaországban tavaly, egy évvel azután, hogy 2015-ben kimagasló volt az ilyen bűnesetek száma - közölte szerdán a francia belügyminisztérium, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a keresztény helyek ellen viszont a korábbinál több, nem vallási jellegű bűncselekményt követtek el.

Miután 2015-ben - a januári és a novemberi iszlamista merényleteket követően - a rasszista jellegű bűncselekménynek száma először haladta meg a kétezres határt (összesen 2034 ilyen esetet regisztráltak), tavaly már csak 1125-ről szereztek tudomást a hatóságok, ami 44,7 százalékos csökkenést jelent.

A rasszista tettek (erőszak, gyújtogatás, rongálás) és fenyegetések (szóban, feliratokkal, szidalmazó levelekben) számát a rendőrségen tett bejelentések és feljelentések alapján állapította meg a belügyminisztérium.

Az antiszemita cselekmények száma 58,5, a muzulmánelleneseké pedig 57,6 százalékkal csökkent tavaly 2015-höz képest. Az egyéb rasszista bűntettek aránya kisebb mértékben, 23,7 százalékkal csökkent.

A keresztény imahelyek és temetők elleni támadások száma viszont 2008 és 2016 között 245 százalékkal nőtt a kormány adatai szerint.

Tavaly 949 keresztényellenes tettet regisztráltak, ami 17,4 százalékos növekedés 2015-höz képest.

A vallási helyek (keresztény, zsidó, muzulmán) elleni támadások 90 százaléka a belügyi tárca szerint keresztény helyeket érintett, de azok rendszerint nem volt vallási motivációja. A minisztérium szerint az a magyarázat, hogy keresztény épületek nagyobb számban találhatók az országban, a 45 ezer templom mellett 2500 mecset és 500 zsinagóga van Franciaországban. A legtöbb támadás pedig vandalizmus (399) vagy vallási tárgy eltulajdonítása (191) volt.

A tendencia miatt a minisztérium elrendelte a vallási helyek járőrözéssel történő fokozottabb őrzését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!