Franciaországi zavargások - Jelentős rendőri készültség szombaton Párizsban

Külföld, 2019.09.20

A francia hatóságok bejelentése szerint jelentős rendőri készültség várható szombaton Párizsban a kormányellenes sárgamellényes tüntetők újabb megmozdulásán, amely egybeesik a kulturális örökség napjával és egy éghajlatvédelmi rendezvénnyel.

A belügyminisztérium és a párizsi prefektúra attól tart, hogy ismét erőszakos események történhetnek a francia fővárosban, ahol a március 16-i zavargások óta - amikor is üzleteket fosztottak ki és gépjárműveket gyújtottak fel a Champs-Elysées sugárúton a sárgamellényesek köré keveredett rendbontók - nem voltak nagyobb összetűzések, miután a tiltakozók elsősorban a vidéki nagyvárosokban szerveztek megmozdulásokat.

Didier Lallement prefektus pénteken azt közölte, hogy szombaton 7500 rendőrt mozgósítanak Párizsban, s a csendőrség páncélosait és vízágyúit is kivezénylik az utcákra.

Azoknak az embereknek, akik "azért akarnak tüntetni, hogy revánsot vegyenek, és bejelentették, hogy semmiből nem engednek, azt üzenem, hogy itt leszünk" - fogalmazott a rendőrség vezetője párizsi sajtótájékoztatóján a közösségi oldalakon megjelent sárgamellényes felhívásokra utalva. "Megfelelő számban leszünk kint, és a romboló célú kezdeményezéseket azonnal képesek leszünk megállítani" - tette hozzá.

A sárgamellényesek felvonulásával egyidőben az FO szakszervezet is felvonulást szervez a nyugdíjreform ellen, valamint egy klímavédelmi utcai rendezvényt is meghirdettek környezetvédők.

A sárgamellényesek tavaly november óta tüntetnek rendszeresen szombatonként Emmanuel Macron elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen. A sárgamellényes mozgalom szociális és intézményi követeléseiről rendezett nemzeti vitasorozat és a május végi európai parlamenti választások után Edouard Philippe francia miniszterelnök módszerváltást, az energetikai átállás felgyorsítását és adócsökkentést ígért az országnak.

Az időnként erőszakba torkolló megmozdulások és rendszeres összetűzések a rendőrséggel heves közéleti vitát robbantottak ki a rendfenntartásról, amelyek során 2500 megsérültek. A gumilövedékek, illetve az oszlató gránátok használatának következtében 24 tüntető vakult meg az egyik szemének sérülése miatt, öten pedig a kézfejüket veszítették el független újságírói összesítések szerint. A belügyminisztérium adatai szerint pedig a rendőrök közül 1800-an sérültek meg a tüntetések biztosítása során.

Az elmúlt hetekben már csak néhány ezren vonultak utcára szombatonként, de a közösségi oldalakon szombaton ismét Párizsba hívják a sárgamellényeseket "a rendszer elleni menetre". A szervezők azt remélik, hogy új lendületet adhatnak a tiltakozásoknak. Az egyik országosan ismert sárgamellényes tüntető, Jérome Rodrigues - aki egy januári tüntetésen vakult meg az egyik szemére - azt nyilatkozta, hogy szombaton nagyon sokan fognak felvonulni a fővárosban.

A rendbontásoktól tartva több kulturális intézmény és múzeum bejelentette, hogy nem nyit ki szombaton az európai kulturális örökség napjai alkalmából, a Champs-Elysées sugárúton, a nemzetgyűlésnél, a miniszterelnöki hivatalnál, a Trocadéro téren, az Eiffel-toronynál, a szenátáusnál, a Notre-Dame katedrálisnál, valamint a Vincennes-i és a Boulogne-i parkerdőkben pedig tilos lesz a gyülekezés a sárgamellényesek számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!