G20 - A cseh belügyminiszter visszautasította a határellenőrzést érő német bírálatot

Külföld, 2017.07.13

A cseh belügyminiszter visszautasította azt a német bírálatot, amely szerint Csehország és Lengyelország a G20 csoport múlt heti hamburgi csúcstalálkozója idején elhanyagolta a határellenőrzéseket.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter szerda esti közleményében Armin Schusternek, a kormányzó német CDU belbiztonsági szakértőjének a dpa hírügynökségnek adott interjújában megfogalmazott bírálatára reagált. Schuster kijelentette: Csehország és Lengyelország ugyan aktívak a külső schengeni határokon, de a belső határok védelmét elhanyagolják. A német kormányzati szakértő szerint a felmerült hiányosságokat az Európai Bizottságnak haladéktalanul ki kellene vizsgálnia, és szükség esetén eljárást kellene indítania az érintett országok ellen az uniós szerződések be nem tartása miatt.

A cseh miniszter közölte, hogy a CDU-sszakértő szavai lebecsülik és sértik a cseh-német rendőrségi együttműködést, ezért német kollégájához fordul, hogy foglaljon nyilvánosan állást az ügyben.

Armin Schuster azzal érvelt, hogy a német rendőrség a G20 hamburgi csúcstalálkozója idején szokatlanul sok ember vett őrizetbe a határövezetben. A dpa úgy tudja, hogy 744 emberről van szó.

Chovanec azt állítja, a cseh rendőrség szorosan együttműködik német partnereivel, és Prágának nincsenek olyan információi, hogy a határokon problémák merültek volna fel.

A csúcstalálkozója idején a határ menti övezetben közös cseh-német rendőrőrsök dolgoztak, és folyamatos volt közöttük az információcsere. A cseh rendőrség szerint a németek által őrizetbe vett emberek németországi lakosok, ezért nem a csehek, hanem a németek vették őket őrizetbe - emelte ki a belügyminiszter.

Milan Chovanec leszögezte: Csehország betartja a schengeni szabályokat és a migránsválság miatt megerősítette az ellenőrzéseket. Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése idén tavasszal semmilyen problémát nem talált náluk. A cseh rendőrség az országba érkező illegális bevándorlók kilencven százalékát már az osztrák határ átlépése után, Dél-Morvaországban őrizetbe veszi. Kizárt, hogy idegen állampolgárok százai úgy haladjanak át Csehországon, hogy a rendőrség ne vegye észre - állította a belügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!