G20 - Békésen zajlott az eddigi legnagyobb tüntetés a húszak hamburgi csúcstalálkozója ellen

Külföld, 2017.07.06

Egyelőre többnyire békések a németországi Hamburgban a G20 csoport csúcstalálkozójára szervezett tüntetések, nagyobb rendbontás nélkül zajlott le az eddig legnagyobb, szerda este tartott demonstráció is, de a hatóságok továbbra is zavargásoktól tartanak.

A G20 helyett inkább táncolok (Lieber tanz ich als G20) címmel meghirdetett szerda esti tüntetésen a rendőrség szerint 11 ezer, a Loveparade technozenei felvonulás hagyományaira építő demonstráció szervezői szerint pedig több mint húszezren vettek részt. A rendezvény röviddel éjfél előtt ért véget, utána néhányan palackokkal dobálták meg a rendőröket, hat embert előállítottak.

A pénteken kezdődő G20-csúcs alkalmából napok óta egymást követik a gloablizáció jelenlegi formáját elutasító nemzetközi és német civil szervezetek, szakszervezetek tüntetései. Erélyes hatósági fellépésre eddig egyszer volt szükség, kedd este egy engedély nélkül felállított sátortábor lebontásához paprikaspray-t vetettek be, egy másik helyszínen pedig vízágyút. Négy rendőr és egy vétlen kívülálló megsérült, öt tüntetőt őrizetbe vettek.

Csütörtökre virradó éjjel egy luxusautókat gyártó német vállalat egyik hamburgi telephelyén gyújtogatás történt, tíz autó teljesen kiégett, számos további kocsiban károk keletkeztek. A rendőrség szerint az eset valószínűleg összefüggésben áll a G20-csoport tevékenységét elutasító csoportok hamburgi jelenlétével.

A vezető ipari államok és a legnagyobb feltörekvő országok, valamint az EU-t mint intézményt összefogó G20 csoport vezetőinek kétnapos tanácskozása alkalmából 29 nagyobb megmozdulást jelentettek be. A hatóságok szerint a legnagyobb kockázatot a csütörtök este G20-Üdv a pokolban (G20-Welcome to Hell) címmel a találkozó helyszínének - a hamburgi nemzetközi vásár területének - közvetlen közelében tartandó demonstráció jelenti.

Azt a tüntetést a kapitalizmust elutasító szélsőbaloldali csoportok szervezik. Állásfoglalásuk szerint nem akarnak rendbontást, de védekeznek, ha támadás éri őket. A megmozduláson várhatóan nagyjából tízezren vesznek majd részt, köztük több ezer olyan szélsőbaloldali, akiket veszélyesként, erőszakra hajlamosként tartanak nyilván.

A hatóságok számítása szerint nyolcezernél is több ilyen tüntető próbálhat meg eljutni Hamburgba. Kiszűrésükre június 12-én ideiglenesen, egy hónapra visszaállították az ellenőrzést Németország határain.

Ugyancsak csütörtök este tartják az egyik legnagyobb tömegrendezvényt, a fenntartható fejlődés támogatására szerveződött Global Citizen nevű mozgalom ingyenes fesztiválját, amelyen fellép mások mellett Shakira, Pharrell Williams, a Coldplay és Herbert Grönemeyer, és beszédet mond a csúcstalálkozó egyik résztvevője, Justin Trudeau kanadai kormányfő.

A hatóságok Hamburg történetének legnagyobb szabású rendfenntartó műveletével igyekeznek gondoskodni az első delegációk megérkezésétől kezdve nagyjából 36 órás G20-csúcs biztonságáról. Az ország valamennyi tartományából és külföldről mintegy húszezer rendőrt vezényelnek Hamburgba, köztük egy holland egységet, amely a kikötőben teljesít szolgálatot, valamint a Cobra és a Wega nevű osztrák terrorelhárító alakulat egy-egy csoportját.

A hatóságok munkáját segíti egyebek mellett háromezernél is több járőrautó és egyéb közlekedési eszköz, köztük a Survivor (Túlélő) nevű különleges rendőrségi jármű, amely vegyi vagy sugárzó anyaggal végrehajtott támadás ellen is védelmet nyújt utasainak.

A műveleti irányító központ rendelkezésére áll a többi között 11 helikopter, hogy pontosan nyomon követhessék a biztonsági helyzet alakulását. Ígéretük szerint súlyos incidens veszélye esetén a város szinte minden sarkán őrködő rendőrök egy percen belül intézkednek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!