G20 - Kriminológus: volt elég rendőr a hamburgi csúcs helyszínén

Külföld, 2017.07.11

Németh Zsolt kriminológus szerint volt elég rendőr a péntek-szombati G20-csúcs helyszínén; a 20 ezer rendőr jelenléte Hamburgban "nem akármilyen összevonás", és később külső segítséget is hívtak.

Németh Zsolt az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta: bár a hírfogyasztóknak úgy tűnhetett, a tömeg egységes volt abban, hogy rombolni akar, egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek ez volt a szándéka.

A kriminológus úgy folytatta: ezeken a tömegmegmozdulásokon mindig vannak hangadók, akik valamilyen romboló célt követnek, és sokan vannak, akik "érdeklődnek, kíváncsiak, esetleg a hangulat hatása alá kerülnek".

Azzal kapcsolatban, hogy a titkosszolgálatok megfigyelik a szélsőségeseket, és lehetett sejteni, hogy zavargásra készülnek, Németh Zsolt azt mondta: ha valaki készül valamire, és erről beszél, nem elegendő ok arra, hogy ne engedjék ki az utcára.

Hozzátette: "nagyon veszélyes út lenne" feltételezett szándékok miatt beavatkozni az emberek életébe. Ugyanakkor elmondta: mivel várhatóak voltak ilyen szélsőséges események, feltehetően meg lehetett volna akadályozni a tömeg "összeverődését".

A péntek-szombati csúcstalálkozó alatt történt zavargások miatt 186 embert vettek őrizetbe. A résztvevőket a többi között súlyos testi sértéssel, rongálással és gyújtogatással gyanúsítják, az első becslések szerint millió eurós nagyságrendű kárt okoztak. A zavargásokban csaknem 500 rendőr sebesült meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!