George W. Bush volt elnök úgy látja, hogy az Egyesült Államok ma bizonytalan helyzetben van

Külföld, 2019.11.09

Az Egyesült Államok ma bizonytalan helyzetben van - jelentette ki George W. Bush volt amerikai elnök. A rendkívül ritkán megszólaló republikánus politikus a Fox televíziónak adott hosszas interjút péntek este.

Az exelnök kifejtette ugyan, hogy arra számít, az ország helyzete magától helyrebillen, de hozzátette, előfordulhat, hogy ő ezt már nem éli meg.

George W. Bush a texasi Crawfordban lévő birtokáról adott interjút Dana Perinónak, a Fox televízió szerkesztő-műsorvezetőjének, aki korábban éppen az ő sajtófőnöke volt a Fehér Házban.

Perino először az édesapja politikai örökségéről faggatta a volt elnököt, hiszen a néhai George H. Bush volt az amerikai elnök akkor, amikor 30 évvel ezelőtt megkezdődött a berlini fal lebontása. Ifjabb Bush - aki az Egyesült Államok 43. elnöke volt - úgy fogalmazott: édesapja "mesteri munkát végzett szövetségeseivel karöltve a békesség, vagy legalábbis a békesség lehetőségének megteremtése érdekében".

Bush felpanaszolta, hogy szerinte kaotikus politikai légkör uralkodik ma az Egyesült Államokban. Ám ugyanakkor optimistának is tartja magát, mert a történelem tapasztalatai szerint a politikai polarizálódáson mindig sikerül úrrá lenni. "Optimista vagyok a jövőt illetően, hiszen a demokrácia képes az öngyógyításra" - fogalmazott, hozzátéve, hogy nem most fordul elő először az amerikai történelemben, hogy az ország bizonytalan időszakot él meg.

"Azt valószínűleg már nem érem meg, hogy lássam az unokáim gyarapodását, de meggyőződésem, hogy az a világ, amelybe ők belépnek, egyedülálló lesz és rengeteg lehetőséget kínál majd" - fogalmazott Bush.

A volt tartózkodott attól, hogy bírálja Donald Trump elnököt, mint ahogyan Trump megválasztása óta mindig is távol tartotta magát a politikától.

A 73 éves George W. Bush amióta visszavonult a politikától, festészetet tanul. A napokban nyílt portré-festményeiből kiállítás a washingtoni Kennedy Központban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!