Gerhard Schrödert megválasztották a Rosznyefty igazgatótanácsának elnökévé

Külföld, 2017.09.29

Elnökévé választotta pénteken Gerhard Schröder volt német kancellárt, a Nord Stream AG részvényesi bizottságának elnökét az orosz Rosznyefty állami többségű olajvállalat igazgatótanácsa.

Ezt maga Schröder jelentette be a Rosznyefty részvényesi tanácsának szentpétervári rendkívüli gyűlését követően megtartott sajtótájékoztatóján. A tanácskozáson 9-ről 11-re bővítették az igazgatótanács létszámát, a testület tagjai közé felvéve Schröder mellett Alekszandr Novak orosz energiaügyi minisztert is.

Az Interfax hírügynökség által korábban ismertetett hivatalos indoklás szerint Schröder azért alkalmas a felelősségteljes pozíció betöltésére, mert világszerte ismert, tekintélyes politikus, aki következetesen kiáll Németország és Európa Oroszországgal való stratégiai együttműködése mellett az energetikában. A méltatás emellett kitér arra, hogy a volt német kormányfő a legnagyobb orosz és nemzetközi olaj- és gázipari társaságok független igazgatójaként kivételes szakértelemmel és tapasztalattal rendelkezik.

Schröder előtt a posztot Andrej Belouszov elnöki tanácsadó töltötte be. Angela Merkel jelenlegi német kancellár korábban jelezte, hogy nem helyesli hivatali elődjének részvételét a Rosznyefty igazgatótanácsában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!