Gianni Pittella: nem engedhető meg, hogy az uniós tagországok ne tanúsítsanak szolidaritást egymás iránt

Külföld, 2017.10.18

"Nem engedhető meg, hogy Lengyelországhoz és Magyarországhoz hasonlóan az uniós tagországok ne tanúsítsanak szolidaritást egymás iránt. Ez katasztrófával fenyeget Európa jövőjére nézve" - jelentette ki Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője Brüsszelben, a Haladó jövő közös építése címmel Európa jövőjéről  kezdődött  kétnapos konferencia megnyitóján szerdán.

Pittella aláhúzta, a szolidaritás nem működik megfelelően az uniós tagországok között, erős az idegengyűlölet, az európai államok kevés együttérzést mutatnak a rászorultak iránt, nincsenek megfelelő eszközök a polgárok védelmére, ami a félelem erősödéséhez vezetet Európa-szerte.

Veszélyt jelent Európára nézve a több uniós tagországban egyre erősödő nacionalizmus és az Egyesült Államok politikai kiszámíthatatlansága. Európának szembe kell szállnia Donald Trump amerikai elnök "őrült világával", össze kell fogni Európa biztonsága érdekében - húzta alá.

"Túl könnyű azt mondani, hogy nem fogadjuk be a menekülteket. Túl könnyű gyűlöletet szítani ellenük" - fogalmazott a politikus.

Pittella kijelentette, új megközelítésre van szükség az Európát érő kihívások megoldása érdekében. Meg kell érteni, hogy a bevándorlók nem veszélyt és problémát jelentenek. Nem lehet Európa megosztott a migráció mentén.

Meg kell védeni az Európai alapjait jelentő liberális értékeket az azokat elutasító lengyel és magyar kormányok támadásaitól - tette hozzá a baloldali politikus.

Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője a rendezvényen kijelentette, összefogásra van szükség a biztonságosabb Európa megteremtése érdekében, ugyanis az európai tapasztalat azt mutatja, hogy a megoldás soha sem érhető el széttagoltság és szembenállás közepette, kizárólag együttműködés által.

A kihívások megoldásához egymás iránti, a tagországok közötti szolidaritásra, együttműködésre van szükség - húzta alá. Az együttműködés pedig nem kerítéséket jelent, nem gyűlöletkeltést, hanem az emberekkel való együttérzést és közös cselekedetet. Összefogást a tagországok között, a migráció kiinduló országaival és a humanitárius szervezetekkel.

Szergej Sztanisev, az Európai Szocialista Párt (PES) elnöke nyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa számos országában vesztett erejéből az európai baloldal, amelynek oka a széttagoltságban keresendő.

Mint elmondta, az európaiak közül sokan bizonytalanok a jövőt illetően, nem érzik magukat biztonságban, félelem tölti el őket az Európát érő kihívások miatt.

Az európai szocialistáknak az európai és tagállami intézmények, valamint a polgárokkal való összefogás által kell változást elérniük Európa jövője és biztonsága érdekében. Ehhez hiteleségre és tiszta jövőképet felvázoló politikára van szükség, hidakat kell építeni a széttagoltság helyébe - mondta.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy erősödnek a szélsőséges nézeteket valló politikai csoportok, ezért idejében meg kell állítani az európai nacionalizmust. Ellenkező esetben olyan jövő következhet Európában, mint amilyen Donald Trump Amerikájában tapasztalható, veszélybe sodorva Európa jövőjét - figyelmeztetett Sztanisev.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!