Görög diplomatákat utasít ki Oroszország válaszul két athéni orosz diplomata kiutasítására

Külföld, 2018.08.06

Bekérette az orosz külügyminisztérium Andreász Fríganasz moszkvai görög nagykövetet, és jegyzéket adott át neki azokról a szimmetrikus válaszintézkedésekről, amelyeket orosz diplomaták júliusi athéni kiutasítása miatt hozott - közölte hétfőn az orosz külügyi tárca.

Az orosz külügyminisztériumnak a TASZSZ hírügynökség által publikált közleménye - amely nem ismertette a válaszlépések részleteit - barátságtalan lépésnek minősítette az "orosz diplomáciai alkalmazottakkal és állampolgárokkal" szembeni görög eljárást.

Az orosz diplomáciai tárca július 20-án határozott tiltakozását fejezte ki a nagykövetnek "a görög fél oroszellenes nyilatkozatai kapcsán, amelyek két orosz diplomata kiutasításával, illetve két másik diplomata beutazásának megtiltása körül kialakult helyzettel állnak összefüggésben".

Dimítrisz Canakópulosz görög kormányszóvivő korábban közölte, hogy a két orosz diplomatát a státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységük miatt utasították ki, két másiknak pedig ugyanezért tiltották meg az országba való belépést. Athén szerint az érintettek megpróbálták aláásni a Macedónia névváltoztatásáról kötött görög-macedón megállapodást.

A Reuters jelentése szerint a görög hatóságok közölték: az orosz diplomaták megpróbáltak lefizetni tisztségviselőket, és tüntetéseket is szándékoztak szervezni, hogy megakadályozzák Macedónia - a megállapodás szerinti új nevén Észak-Macedónia - csatlakozását a NATO-hoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!