Gyergyószentmiklós önkormányzata átvette a távhő-szolgáltatási rendszert a magyarországi szolgáltatótól

Külföld, 2017.03.09

A gyergyószentmiklósi önkormányzat által alapított közszolgáltató cég átvette csütörtöktől a távhő szolgáltatását a magyar ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. romániai kapcsolt vállalkozásától, az E-Star CDR-től - közölte az MTI-vel Nagy Zoltán a város Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott polgármestere.

Az átadásra azt követően került sor, hogy az E-Star egyoldalúan felbontotta a 2010-ben kötött, 25 évre szóló szolgáltatói szerződést, miután a székelyföldi város képviselő testülete nem járult hozzá a távhő árának kért emeléséhez. Gyergyószentmiklóson - Románia egyik leghidegebb időjárású városában - mintegy 3600 háztartás számára biztosítja a távhőszolgáltató a fűtést és a meleg vizet. A szolgáltató és az önkormányzat között több per van folyamatban.

Dácz Gábor, az E-Star ügyvezetője a Krónika napilapnak adott nyilatkozatában elismerte, az E-Star vesztesként távozik a székelyföldi kisvárosból, mivel nem tudta véghezvinni a hosszú távú elképzeléseit. Azt azonban hozzátette: amikor egy szerződés úgy bomlik fel, hogy annak nem járt le a határideje, nem egy, hanem két vesztesről kell beszélni.

Az ügyvezető elmondta, a magyarországi vállalat összesen 100 millió lej (7 milliárd forint) kártérítést igényel a polgármesteri hivataltól, és további 6 millió lejre (420 millió forint) becsüli a februári és március eleji távhőszolgáltatás értékét, amit a fogyasztóktól készül még beszedni. Az ügyvezető úgy vélekedett: az önkormányzat hatékonyabb szolgáltató tud lenni, mint egy magáncég, ha kihasználja a pályázati lehetőségeket, és megvalósítja az E-Star által összeállított fejlesztési terveket.

Nagy Zoltán polgármester az MTI-nek elismerte, hogy Gyergyószentmiklós ma jobb helyzetben van, mint volt 2010-ben, amikor az E-Star elkezdte működését a városban. Akkor ugyanis a magyarországi befektető csőd-közeli állapotban vette át a közszolgáltató céget, amelyet talpra állított, és korszerűsítette a város távfűtési rendszerét.

A polgármester ennek ellenére eltúlzottnak tartotta az E-Star követeléseit. "Az E-Star könyvelése szerint 45 millió lej (3,15 milliárd forint) az átadott berendezések hátralévő amortizációs értéke. Az e fölötti igények megítélésünk szerint nem jogosak" - mondta. Nagy Zoltán azt is megjegyezte, hogy a fűtési rendszer átvételekor ezt az összeget sem ismerte el a város, ennek a megállapítására is szakértői véleményt kértek.

A polgármester hozzátette, a felek közötti pereskedés akár évekig is eltarthat, de az sem kizárt, hogy idő közben megegyezzenek egy szakértők által megállapított kártérítési összegben. Hozzátette, bárhogy is alakuljon, Gyergyószentmiklós saját forrásokból aligha tudja kigazdálkodni az E-Starnak fizetendő összeget, ezért a városnak minden bizonnyal banki hitelért kell folyamodnia.

A 17 700 lakosú Gyergyószentmiklóson a lakosság 86 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!