Gyorsuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben és az EU-ban áprilisban

Külföld, 2017.05.17

Gyorsuló ütemben emelkedtek az éves összevetésű fogyasztói árak az euróövezetben és az Európai Unióban áprilisban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által szerdán közölt adatok szerint a 19 országot tömörítő eurózónában, az elemzői várakozásokkal összhangban, 1,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly áprilishoz képes. Márciusban 1,5 százalékot tett ki az éves szintű áremelkedés, míg egy évvel korábban 0,2 százalékos csökkenést mértek.

A 28 tagú unióban 2,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben. Márciusban 1,6 százalékos, tavaly áprilisban pedig mínusz 0,2 százalékos volt az éves infláció.

Áprilisban az előző hónaphoz képest az euróövezetben és az unióban is 0,4-0,4 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak.

A gyakran változékony energia-, élelmiszer- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,2 százalékkal, 2013 júniusa óta nem tapasztalt mértékben, havi szinten pedig 0,5 százalékkal nőtt az euróövezetben.

Az energiaárakat nem számolva éves szinten 1,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben. Az energia 7,6 százalékkal - azon belül az üzemanyagok 11,2 százalékkal, a fűtőolaj pedig 21,2 százalékkal - drágult. A szolgáltatások ára 1,8 százalékkal, az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékeké pedig 1,5 százalékkal növekedett.

Az év negyedik hónapjában a legalacsonyabb éves rátát Romániában (0,6 százalék), Írországban (0,7 százalék) és Szlovákiában (0,8 százalék) mérték, míg a legnagyobb értéket Észtországban (3,6 százalék) Litvániában (3,5 százalék) és Lettországban (3,3 százalék) jegyezték fel.

A legnagyobb gazdaságok közül Németországban és Olaszországban egyaránt 2,0 százalékkal, Franciaországban 1,4 százalékkal, Spanyolországban 2,6 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig 2,7 százalékkal ugrottak meg a fogyasztói árak.

Az Eurostat Magyarország esetében éves összehasonlításban 2,3 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 0,4 százalékos áremelkedést jelzett áprilisban.

A fogyasztói árak emelkedésének gyorsulása jó hír az Európai Központi Banknak (EKB), amely igyekszik felpörgetni az inflációt. Az éves infláció üteme az EKB 2 százalékos célszáma körül mozgott idén az euróövezetben, de a maginfláció továbbra is messze alatta áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!