Harmincöt százalékkal kevesebb adományt ajánlottak fel Joe Biden kampányára a harmadik negyedévben

Külföld, 2019.10.04

Harmincöt százalékkal kevesebb adományt ajánlottak fel Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiráns kampányára a harmadik negyedévben - hozta nyilvánosságra pénteken a 2020-as elnökválasztás adataival és eseményeivel foglalkozó Election Central nevű pártatlan fórum.

Bár az elnökjelöltségre pályázó politikusok kampányainak hivatalosan csak október 15-én kellene nyilvánosságra hozniuk az esztendő harmadik negyedévére vonatkozó adataikat, több elnökjelölt-aspiráns kampányadatait már pénteken nyilvánosságra hozták.

Ezek szerint Joe Biden volt alelnök és a közelmúltig a legnépszerűbbnek tartott elnökjelölt-aspiráns kampányának július és szeptember között 15.2 millió dollárt sikerült gyűjtenie, ami 35 százalékkal kevesebb, mint a második negyedévben felajánlott adományok összege.

Az adománygyűjtésben Bidennél nem csupán Donald Trump elnök és a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) sikeresebb, hanem a Demokrata Párton belüli vetélytársai is. Bernie Sanders vermonti szenátor kampánya 25.3 milliót, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor 24.6 milliót, Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka polgármestere pedig 19.1 milliót gyűjtött a harmadik negyedévben.

A legnagyobb mértékben Warren támogatottsága nőtt: az ő kampányára 19 milió dollárrral többet ajánlottak fel, mint az év második negyedében.

Elemzők szerint a demokrata párti többségű képviselőházban Donald Trump alkotmányos felmentéséhez (impeachment) szükséges vizsgálatsorozat megindítása Joe Bidennek is komoly károkat okoz. Támogatottságának csökkenéséhez hozzájárultak a kampányban elkövetett tévedései és igazmondásának hiányosságai is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!