Három ukrán fogvatartottat próbált eddig felkeresni az ukrán ombudsman Oroszországban, egyikhez sem engedték be

Külföld, 2018.06.18

Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi megbízott az elmúlt öt napon három, Kijev szerint politikai okokból bebörtönzött ukrán állampolgárt próbált felkeresni oroszországi börtönökben, de a két ország államfői között létrejött egyezség ellenére nem sikerült találkoznia eddig egyik fogvatartottal sem.

A találkozók meghiúsulásáról maga az ombudsman számolt be videoüzenetekben a Facebookon. Denyiszova hétfői üzenetében - amiből az UNIAN ukrán hírügynökség idézett - elmondta, hogy a kémkedés vádjával Oroszországban 12 év börtönbüntetésre ítélt Roman Szuscsenko ukrán újságírót akarta meglátogatni Ukrajna oroszországi nagykövetével, amire bírósági engedélyt is kaptak. A moszkvai Lefortovo börtön vezetése azonban nem engedélyezte számukra a belépést. Az intézmény helyettes vezetője közölte velük, hogy a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat hoz döntést ebben a kérdésben, ezért minden dokumentumukat oda küldték.

Múlt csütörtökön az emberi jogi megbízott Oroszországba érkezve elsőként a hetek óta éhségsztrájkot folytató Oleh Szencov ukrán filmrendezőt próbálta felkeresni az északnyugat-szibériai Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben lévő Labitnangi városában lévő börtönben, ahol épp most raboskodik. A börtön vezetése viszont nem engedte be, és felvilágosítást sem adtak neki a rab egészségügyi állapotáról.

Múlt szombaton a Moszkvától mintegy 180 kilométerre keletre fekvő Vlagyimirban tervezte meglátogatni Mikola Karpjukot. Beadta a hivatalos kérelmet, de a büntetés-végrehajtási intézet vezetőjétől azt a választ kapta, hogy sem hivatalos személyként, sem magánemberként nem találkozhat aznap a fogvatartottal. Biztosította ugyanakkor az ombudsmant arról, hogy "már a jövő hét elején elkezdik kérelme elbírálását".

Karpjukot 2016-ban ítélte egy grozniji bíróság 22,5 év börtönbüntetésre azzal a váddal, hogy 1994-1995-ben harci tevékenységben vett részt Csecsenföldön, és orosz katonákat ölt meg.

Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök június 9-i telefonbeszélgetésükkor állapodott meg abban, hogy mindkét ország emberi
jogi megbízottai meglátogatják az Ukrajnában fogva tartott orosz, illetve az Oroszországban fogva tartott ukrán állampolgárokat.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman múlt csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy a két országban összesen 34 fogvatartottat szándékoznak augusztusig meglátogatni - emlékeztetett az Ukrajiszka Pravda ukrán hírportál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!