Háromnapos gyászt rendeltek el Galíciában, ahol az erdőtüzeknek már négy halálos áldozata van

Külföld, 2017.10.16

Háromnapos hivatalos gyászt rendeltek el Galíciában, ahol négyre nőtt az erődtüzek miatti halálos áldozatok száma hétfőn.

A hivatalos tájékoztatás szerint a Spanyolország észak-nyugati részén található autonóm régióban jelenleg 105 különböző helyszínen pusztítanak a lángok, amelyből 19 lakott területet is veszélyeztet.

A helyszínre utazott Mariano Rajoy, aki Pontevedrában újságíróknak arról beszélt, hogy a lángok "nem véletlenül" keletkeztek, ezért utasítást adott a hatóságoknak, hogy tegyenek meg mindent a felelősök elfogásáért.

Erről beszélt sajtótájékoztatóján Alberto Núnez Feijoo galíciai elnök is, aki "gyújtogató terrorizmusnak" nevezte a történteket.

A hivatalos tájékoztatás szerint az oltási munkálatokban több mint ötezer szakember vesz részt, munkájukat nehezíti a szárazság, az évszakhoz viszonyított szokatlan meleg, és az erős, helyenként 90 kilométer per órás szél, amelyet a a brit-szigetek irányába tartó Ophelia hurrikán okoz.

Galíciában nyolc embert kellett ellátni égési sérülésekkel, és többen füstmérgezést szenvedtek. 22 oktatási intézményben szünetel a tanítás, és időszakosan több közutat és vasutat is le kellett zárni. Átmenetileg 400 embernek kellett elhagynia otthonát. Az első becslések szerint mintegy négyezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

A szomszédos Asztúriában is erődtüzekkel küzdenek, ott 35 különböző helyszínről érkezett jelentés.

A spanyol agrárügyi, halászati, környezetvédelmi és élelmezési minisztérium (Mapama) nyár elején arra hívta fel a figyelmet, hogy az országban keletkező erdőtüzek 95 százalékát emberi kéz okozza.

A spanyol költségvetésben idén a korábbi éveknél nagyobb összeg 85 millió euró azaz mintegy 26 milliárd forint áll rendelkezésre az erdőtüzek elleni védekezésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!