Hashim Thaci: senki nem írhatja át Koszovó történelmét

Külföld, 2020.06.26

Senki nem írhatja át Koszovó történelmét - reagált hivatalos Facebook-oldalán Hashim Thaci koszovói elnök a hágai különleges ügyészség vádemelésére.

Hashim Thaci az oldal hátterét is feketére változtatta, a kép közepére pedig az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) logóját helyezte.

A koszovói államfő egy másik üzenetben közölte, hogy éppen a tiranai repülőtéren landolt, visszatérve az országban tett körútjáról, a fejleményeket pedig vasárnap este, az ország népéhez intézendő beszédben fogja kommentálni.

A hágai különleges ügyészség az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnök, továbbá emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával szerdán vádat emelt Hashim Thaci és kilenc egykori harcostársa ellen. A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján legalább 100 gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak.

Az ügyészség az Európa Tanács 2011-es jelentése alapján a konfliktus idején elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények, illetve szervkereskedelem miatt indított vizsgálatot az UCK tagjai ellen. Szerdán első alkalommal emelt vádat "megalapozott gyanú alapján, feltételezett elkövetők ellen".

A 2015-ben létrehozott, nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UCK által elkövetett, az ügyészség által feltételezett háborús bűnök vizsgálata tartozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!