Hasogdzsi-ügy - Folyik az isztambuli szaúdi főkonzul rezidenciájának átvizsgálása

Külföld, 2018.10.17

Megkezdte szerdán az isztambuli szaúdi főkonzul rezidenciájának átvizsgálását a napokban létrehozott török-szaúdi nyomozócsoport, miután a főkonzulátus épületét már hétfő éjszaka átkutatták az október 2-án eltűnt, Rijáddal szemben kritikus szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi nyomai után kutatva - jelentette a Habertürk tekintélyes török hírportál.

Először egy 14 fős szaúdi csoport érkezett a rezidenciához, miután napközben találkozót tartottak a török hatóságok képviselőivel az isztambuli rendőr-főkapitányságon. A külképviselet alkalmazottjai próbálták megakadályozni, hogy a helyi és a külföldi sajtó felvételt készítsen róluk.

A török csoport két órával később érkezett a helyszínre. A helyszínelő rendőrökön túl van köztük ügyész, igazságügyi orvosszakértő, de terrorelhárító is.

A CNN Türk török hírtelevízió beszámolója szerint a nyomozók már a tetőt is átvizsgálták, valamint a drónnal légi felvételeket is készítettek az ingatlanról és annak környékéről.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán korábban azt nyilatkozta, hogy a hatóságok még a nap folyamán átvizsgálják a főkonzuli rezidenciáját, továbbá a külképviselethez tartozó gépkocsikat is, mert az a tervvel ellentétben kedd este mégsem történt meg. Cavusoglu szerdán azt mondta, hogy a főkonzul családjának jelenléte miatt maradt el a házkutatás. Ennek a kedd esti török sajtóbeszámolók némileg ellentmondanak. Szerintük a szaúdi fél közölte, hogy nem tud csatlakozni a művelethez. A szaúdi főkonzul néhány órával a rezidencia tervezett átkutatása előtt, kedd délután egy menetrend szerinti járattal elhagyta Isztambult, és hazarepült Rijádba. A Habertürk értesülése alapján a diplomatának csütörtökre szóló retúrjegye van Törökországba.

A török sajtó kedden arról számolt be, hogy a főkonzulátus hétfő éjszakai átvizsgálása során bizonyító erejű anyagminták is előkerültek, így a főkonzuli rezidencia mellett a külképviseletet is átvizsgálják még.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök felkérésére kedden Rijádba, majd szerdán Ankarába látogatott Hasogdzsi ügyében, ahol Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Cavusogluval is egyeztetett a kérdésben.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement a főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt egyelőre nem ismerte be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!