Hat év szabadságvesztésre ítélték az erdélyi Déva város polgármesterét

Külföld, 2017.04.24

Halmazati büntetésül hat év szabadságvesztésre ítélte jogerősen hétfőn a román legfelsőbb bíróság Mircia Munteant, Déva város polgármesterét.

Az elöljárót először 2013-ban hivatali visszaélés miatt 4 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A bíróság abban találta vétkesnek akkor, hogy egy köztulajdonban levő telket átjátszott egy kétes hírű helyi üzletembernek, visszaélve polgármesteri hatáskörével.

Egy évvel később a polgármester ittasan gépkocsibalesetet okozott. Egy jelzőlámpánál nem sikerült idejében megállítania autóját, és belehajtott az előtte várakozó autóba. A balesetben több autó is károsodott.

A polgármester tovább súlyosbította a helyzetét azzal, hogy el akart menekülni a tett helyszínéről, de a rendőrök megtalálták egy közeli bokorban elbújva. A baleset ügyében 2015-ben emeltek vádat ellene, 2016 januárjában két év börtönbüntetésre ítélték ittas vezetés miatt.

A legfelsőbb bíróság hétfőn helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, amelyet tavaly júniusban mondott ki a bíróság, így a polgármesternek hat év börtönbüntetést kell letöltenie.

Muntean 1996 és 2012 között volt Déva polgármestere, majd 2012 és 2016 a Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselőjeként a román parlamentnek volt tagja. Az ellene indult eljárások ellenére tavaly nyáron újból megválasztották a dél-erdélyi, Hunyad megyei város polgármesterévé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!