Hat hét alatt 1378 bűnszervezeti tagot tartóztattak le az Egyesült Államokban, a bevándorlási hatóságok is segítettek

Külföld, 2017.05.12

Hat hét alatt 1378 embert tartóztattak le az Egyesült Államokban szervezett bűnbandák elleni razziákban, a műveletben részt vettek a bevándorlási hivatal munkatársai is.

Ezt a belbiztonsági minisztérium keretein belül működő amerikai bevándorlási és vámhivatal (ICE) ügyvezető igazgatója, Tom Homan jelentette be Washingtonban tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A hatóságok március 26. és május 6. közötti tartottak ellenőrzéseket az Egyesült Államok több városában. A razziák során kifejezetten bűnbandákra összpontosították a figyelmüket, s elsősorban drog- és emberkereskedőkre, fegyvercsempészekre, zsarolókra és gyilkosságokkal gyanúsítható bűnözőcsoportokra csaptak le.

Tom Homan a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hat hét alatt összesen 1378 embert tartóztattak le, közülük 1098 személy ellen már vádat is emeltek. Huszonegy ember ellen gyilkosság, hét gyanúsított ellen nemi erőszak miatt emeltek vádat, 280 személy pedig a bevándorlási törvények megszegése miatt került előzetes letartóztatásba. A letartóztatottak között 933 amerikai és 445 külföldi állampolgár van.

"A bűnözőbandák veszélyeztetik közösségeink biztonságát, s nemcsak a nagyvárosokban, hanem az elővárosokban és a kisebb vidéki településeken egyaránt" - fogalmazott az ICE januárban, napokkal Donald Trump elnök beiktatása után átmeneti időre kinevezett vezetője.

Tom Homan elmondta: az ellenőrzéseket a Washington DC melletti Virginia állam északi kisvárosaiban, a texasi San Antonióban, a kaliforniai San Diego környékén és a New Jersey államban lévő - New Yorkhoz közeli - Newark városában és környékén hajtották végre.

A külföldi gyanúsítottak ugyan a világ 21 országából származnak, de legnagyobb részük mexikói, salvadori, hondurasi és guatemalai állampolgár. Hárman az úgynevezett DACA programnak köszönhetik amerikai tartózkodásukat: ezt a programot még az előző elnök, Barack Obama vezette be 2012-ben, s ennek értelmében a gyermekként illegálisan az Egyesült Államokba érkezetteknek lehetővé tették a kitoloncolás elkerülését, és a későbbiekben átmeneti munkavállalási engedélyt is kaphatnak, amennyiben nem keveredtek bűncselekményekbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!