Hatásköre túllépésével vádolja a román korrupcióellenes ügyészséget a bukaresti szenátus elnöke

Külföld, 2017.10.23

Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke szerint túllépte hatáskörét a korrupcióellenes ügyészség (DNA), amikor megkérdőjelezte két 2013-ban elfogadott kormányhatározatok megalapozottságát, ezért a politikus az alkotmánybíróságtól kérte hétfőn a vádhatóság rendre utasítását.

Tariceanu az úgynevezett Belina-ügyben, egy Duna-parti horgászparadicsom önkormányzati tulajdonba juttatásának körülményeit feszegető ügyben kérte a taláros testület közbelépését. A Belina-akta a szociálliberális kormánypártok és a - szerintük ellenük politikai hajtóvadászatot folytató - DNA közötti nyílt konfliktus újabb fejezete.

A Belina-akta már egy kisebb kormányválságot is előidézett a román belpolitikában, amely két miniszter lemondásához vezetett. Azért számít kényes ügynek, mert áttételesen Liviu Dragnea képviselőházi elnököt, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét is érinti.

Az ügyészség szerint Dragnea közeli munkatársai törvénytelenül játszották át a - korábban Dragnea által vezetett - Teleorman megyei önkormányzat tulajdonába a PSD-elnök által gyakran látogatott Belina horgászparadicsomot, amelyet azóta egy gyaníthatóan a PSD-elnök befolyása alatt álló magáncég bérel.

Az állam intézményei közötti alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását az államfő, a kormányfő, vagy a házelnökök kérhetik az alkotmánybíróságtól: ebben az esetben a kisebbik kormánypártot, a liberális ALDE-t vezető Tariceanu vállalta magára a DNA-val szembeni "ellentámadást".

A szenátusi elnök alkotmányossági óvásában arra panaszkodik, hogy a DNA újból megkérdőjelezte egy jogszabály megalkotásának időszerűségét és jogszerűségét, holott az alkotmánybíróság egy másik hasonló esetben megállapította már, hogy ez sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. A beadvány célja a

Tariceanu korábban úgy fogalmazott: a DNA ma politikai rendőrségként működik Romániában, és hamis feljelentésekre alapozva sorra távolítja el a közéletből azokat a választói felhatalmazással rendelkező politikusokat, akik szembeszegülnek a Romániát a háttérből irányító "mélyállam" akaratával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!