Hathavi mélypontra lassult az infláció Németországban

Külföld, 2017.06.14

Németországban hathavi mélypontra lassult májusban az infláció a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közzétett végleges adatsorának tanúsága szerint.

Májusban 1,5 százalékkal voltak magasabban a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál, míg áprilisban 2,0 százalékos, márciusban 1,6 százalékos, februárban 2,2 százalékos, januárban pedig 1,9 százalékos emelkedést mértek. Utoljára tavaly novemberben jegyeztek fel a májusinál alacsonyabb ütemet.

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak májusban. Áprilisban stagnáltak, márciusban 0,2 százalékos, februárban pedig 0,6 százalékos növekedést mértek havi összevetésben. Csak januárban estek a fogyasztói árak, akkor 0,6 százalékkal.

A maginfláció egy hónap alatt 0,1 százalékos, az egy évvel korábbihoz képest pedig 1,3 százalékos áremelkedést jelzett májusban.

Az energiaárak 2,0 százalékkal emelkedtek tavaly májushoz viszonyítva, lassabb ütemben az előző két hónapban mért 5,1 százalékhoz képest. Az élelmiszerek 2,4 százalékkal drágultak, csakúgy mint az alkoholos italok és a dohánytermékek.

Havi összevetésben az energia ára 1,4 százalékkal csökkent, az élelmiszerárak stagnáltak, az alkoholos italok és dohánytermékek pedig 0,7 százalékkal drágultak.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) májusban 1,4 százalékos volt az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,2 százalékos csökkenést mutatott.

A végleges adatok azt mutatják, hogy a német gazdaságban gyengült az inflációs nyomás, csakúgy mint a többi nagy euróövezeti gazdaságban, ami arra késztetheti az Európai Központi Bankot (EKB), hogy várjon még rendkívül laza monetáris politikájának szigorításának megkezdésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!