Hatósági személy elleni erőszak miatt eljárás indult a francia radikális baloldal vezetője ellen

Külföld, 2018.10.17

Hatósági személy elleni erőszak és garázdaság gyanújával előzetes eljárás indult Jean-Luc Mélenchon, a francia radiális baloldali Lázadó Franciaország párt vezetője ellen - közölte szerdán a párizsi ügyészség.

A pártelnök otthonában, a párt székházában, valamint a pártvezető korábbi asszisztenseinél kedd délelőtt házkutatásokat tartottak a korrupció elleni központi hivatal munkatársai a párizsi ügyészség által a párttal szemben indított két előzetes eljárás keretében, amelyek során a nyomozókkal hangos szóváltások közepette összekülönböztek a baloldali aktivisták, a székházban tettlegesség is történt.

A francia televíziók által rögzített jelenetek miatt a párizsi bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot. Francois Molins párizsi főügyész a legfőbb ügyésznél a garázdaságra hivatkozva és a pártatlanság érdekében indítványozta, hogy a párt ellen folyó vizsgálatokat ezentúl ne az ő hivatala, hanem a legközelebbi bíróság ügyészsége folytassa le.

A Lázadó Franciaország ellen az állítólagos fiktív európai parlamenti asszisztensi állások ügyében folyik vizsgálat, valamint Jean-Luc Mélenchon tavalyi elnökválasztási kampányszámláinak hiányosságai miatt.

A párt szerint "politikai, rendőri és igazságügyi erőszak indult Jean-Luc Mélenchon és a Lázadó Franciaország" ellen, amely "kitalációkra épül". Édouard Philippe miniszterelnök a nemzetgyűlésben visszautasította a vádakat.

Jean-Luc Mélenchon kedd délelőtt a Facebookon élőben jelentkezett be és felháborodásának adott hangot, miközben a nyomozók éppen házkutatást tartottak nála. Néhány órával később a radikális baloldali politikus televíziók kamerái előtt már a pártszékházban minősítette az ott fellépő hatósági embereket és a párizsi főügyészt, miközben a párt aktivistái akadályozni próbálták a rendőrök munkáját.

A TMC csatorna felvételei szerint Mélenchon arra szólította fel a párttársait, hogy nyomják be az ajtót, amely mögött éppen folyt a házkutatás, majd látható, ahogy félrelöki az ügyészég egyik munkatársát és egy rendőrt, akik megpróbáltak közbelépni.

A rendőri szakszervezetek szerdán "elfogadhatatlannak" minősítették a radikális baloldali politikus magatartását.

Jean-Claude Delage, a jobboldalhoz közel álló Alliance rendőri szakszervezet főtitkára azt kérte az új belügyminisztertől, Christophe Castanertől, hogy tegyen feljelentést, a baloldali SGP Police-FO szakszervezet pedig közleményben szólította fel bocsánatkérésre Jean-Luc Mélenchont.

A francia radikális baloldali ellenzék vezetője ellen 2017. június 27-én Sophie Montel, a Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) európai parlamenti képviselője tett panaszt, akinek egy korábbi feljelentése alapján a párizsi ügyészség mintegy húsz francia EP-képviselő ellen indított bizalommal való visszaélés gyanúja miatt előzetes vizsgálatot. Sophie Montel újabb feljelentése alapján a vádhatóság Jean-Luc Mélenchon mellett - aki 2009 és 2017 között volt európai parlamenti képviselő - négy korábbi asszisztensére is kiterjesztette a vizsgálatot.

A másik vizsgálat Jean-Luc Mélenchon 2017-es elnökválasztási kampányszámláit érinti, amelyeket egyébként a kampányfinanszírozásért felelős hatóság 2018. február 13-án jóváhagyott, de jelezte, azokon "jelentős módosítások" történtek: a 10,7 millió eurós összkiadásban mintegy 435 ezer eurós kiadást kellett utólag igazolnia a pártnak. Az elnökválasztáson negyedik helyen végzett pártelnök végül 6 millió eurós összegben kapott visszatérítést az államtól. A párizsi ügyészség ennek ellenére májusban vizsgálódni kezdett az esetleges szabálysértések ellenőrzése végett, a többi jelölt kampányszámláit rendben találta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!