Hawaii törvénybe iktatta a párizsi klímaegyezmény egyes előírásainak megvalósítását

Külföld, 2017.06.08

Hawaii törvénybe iktatta a párizsi klímaegyezményben foglalt egyes előírások teljesítését.

A helyi kongresszusban megszavazott törvényt David Ige, az állam demokrata párti kormányzója csütörtökön alá is írta. Ezzel Hawaii lett az Egyesült Államokban az első szövetségi állam, amely törvényi úton is felsorakozott a párizsi egyezmény mellé. Az Egyesült Államokban nagy felháborodást keltett Donald Trump döntése, amelynek értelmében kilépteti az Egyesült Államokat a 2015-ben aláírt párizsi klímavédelmi egyezményből.

A törvény aláírása után elmondott beszédében David Ige hangsúlyozta Hawaii elkötelezettségét a környezet védelme mellett és egyúttal leszögezte, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelemben készen áll az együttműködésre más államokkal is. Kitért arra is, hogy Hawaii közvetlenül megtapasztalja a globális klímaváltozás kártékony következményeit: emelkedik a tengervíz szintje, a dagályok minden korábbinál magasabbak, eltűnnek növényfajok, a korallzátonyok fehérednek és a tengerpart egész szakaszai erodálódnak.

A kormányzó a hét elején aláírt egy másik törvényt is: ez a mezőgazdaság széndioxid-kibocsátását korlátozza.

Már az elnöki bejelentés estéjén három, demokrata párti irányítású szövetségi állam - Washington, Kalifornia és New York - kormányzója laza szövetséget hozott létre a párizsi megállapodásban foglaltak teljesítésére, majd ehhez a szövetséghez a héten további nyolc állam és Puerto Rico is csatlakozott.

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója kedden Pekingben klímavédelmi megállapodást írt alá Kínával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!