Hazaárulással vádolnak egy Szencovot leterroristázó ukrajnai képviselőt

Külföld, 2018.06.08

Hazaárulás miatt eljárást indított az ukrán főügyészség Jevhen Murajev frakción kívüli képviselő ellen pénteken, mert a honatya előző nap egy tévéinterjúban terroristának nevezte az oroszországi börtönben éhségsztrájkoló Oleh Szencov ukrán filmrendezőt, akit Kijev politikai elítéltnek tart és szabadon bocsátást követeli Moszkvától.

Jevhen Murajev mellesleg az oroszbarátnak tartott NewsOne hírtévé tulajdonosa is. Eredetileg a Majdan-tüntetések nyomán leváltott és Oroszországba menekült Viktor Janukovics egykori hívei által alapított Régiók Pártja parlamenti frakciójának volt a tagja, de kivált és most független képviselő.

Murajev előző este a 112. Ukrajina hírtévének adott interjút, és jelentette ki azt, hogy "Szencovot különbözőképpen lehet megítélni". "Abból a szempontból, hogy gyújtogatásokra, robbantásokra készült, a lakosság egy részének szemében terrorista. A nacionalista része szármára, nyilván, hős. Az idő majd a helyére teszi, hogy kinek van igaza, és kinek nincs" - fejtegette.

Kijelentésével komoly felháborodást váltott ki, egy kormánypárti képviselő a délelőtti plenáris ülésen Murajev szavai miatt össze is verekedett egy régió párti társával.

Szerhij Pasinszkij, a kisebbik kormánypárt, a Népi Front frakciójának tagja, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke felszólalásában bejelentette: az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SZBU) és a főügyészséghez fordul, hogy indítsanak hazaárulás miatt eljárást Murajev ellen. Kiemelte: elfogadhatatlan, hogy az ukrán parlament egy tagja szóról szóra ismétli az orosz propagandát, a Moszkva által Szencov ellen koholt vádakat. Pasinszkij véleményéhez több képviselő is csatlakozott.

Oleh Szencovot 2014-ben rabolták el az orosz titkosszolgálatok az Ukrajnától önkényesen Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten. Az ukrán rendezőt 2015 augusztusában 20 év szigorított börtönbüntetésre ítélték a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városában, azzal a váddal, hogy állítólag terrorcselekményeket készült végrehajtani a Krímben és terrorszervezetet hozott létre. Szencov nem ismerte el bűnösségét.

Szencov május 14-e óta folytat éhségsztrájkot azzal a követeléssel, hogy engedjék szabadon az Oroszországban fogva tartott 64 ukrán politikai elítéltet. Önmagának nem kért szabadulást. Szabadon bocsátásáért több nemzetközi szervezet és számos ismert értelmiségi szót emelt, világszerte rendeztek demonstrációkat.

Pasinszkij a pulpitusról közölte Murajevvel: "Ön nem lép be többet addig az ülésterembe, amíg nyilvánosan bocsánatot nem kér Szencovtól és az ukrán államtól."

Később Larisza Szarhan, a főügyészség szóvivője a Facebookon közölte, hogy két pontban indítottak eljárást Murajev ellen: hazaárulás, valamint bűncselekményről szóló tudatos hamis információközlés miatt. Hozzátette, hogy az ügy kivizsgálásával az SZBU-t bízták meg.

Petro Porosenko ukrán elnök pénteken találkozott Oroszországban és a Krímben politikai okokból bebörtönzött ukránok hozzátartozóival. Az elnöki sajtószolgálat közlése szerint biztosította őket afelől, hogy a normandiai négyek - azaz Ukrajna, Németország, Franciaország és Oroszország - külügyminisztereinek hétfőre tervezett berlini találkozóján elsősorban hozzátartozóik, a szóban forgó ukrán foglyok kiszabadításáról fognak tárgyalni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!