Házkutatást tartott a török rendőrség egy ellenzéki hírportál isztambuli irodájában

Külföld, 2018.06.28

Házkutatást tartott a török rendőrség csütörtökre virradó éjjel a sendika.org nevű ellenzéki internetes hírportál isztambuli irodájában a sajtóorgánum saját jelentése szerint.

A honlapjukon azt írták: a rendőrség éjjel nem sokkal kettő óra után törte be a szerkesztőség ajtaját. Az épületben akkor még csak a ház gondnoka tartózkodott, az irodában nem volt senki sem. Később ügyvédek is érkeztek helyszínre, a rendőrök azonban egy ideig nem engedték meg nekik, hogy figyelemmel kövessék a házkutatást.

A sendika.org beszámolója alapján a hatóságok az egyik szerkesztő, Ali Ergin Demirhan elleni nyomozás keretében tartották a razziát.

A Cumhuriyet török kormánykritikus napilap korábban azt közölte: Demirhant a végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről döntő tavaly április 16-ai népszavazás utáni hetekben rövid időre két alkalommal is őrizetbe vette a rendőrség. Az indok először az volt, hogy "illegitimnek próbálta feltüntetni a referendum eredményét", majd azért állították elő, amiért a "Meg tudjuk állítani a diktatúrát" című írásával az ügyészség szerint terrorpropagandát folytatott.

A sendika.org jelenleg épp a sendika62.org címen elérhető. A hírportál így próbálja megkerülni azt a hatósági döntéssorozatot, amely már 61-szer mondta ki az internetes oldal hozzáférhetőségének akadályoztatását. A sendika.org a 49. tiltást követően "a legtöbbször blokkolt, de ennek ellenére még mindig működő hírportál" címért a Guinness Rekordok Könyvéhez is benyújtotta a jelentkezést.

Törökországban a 2016. júliusi puccskísérlet után száznál is több médiaintézményt bezártak. A Török Újságírók Egyesületének (TGS) legutóbbi, május 31-ei adatai szerint jelenleg egyúttal 146 újságírót tartanak fogva az ország börtöneiben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!