Háznagy: erős nemzetekkel lesz erős az Európai Unió

Külföld, 2017.03.17

Az erős nemzetek Európáját nevezte az Európai Unió helyes irányának Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, aki a Római Szerződések 60. évfordulója alkalmából az olasz fővárosban rendezett rendkívüli EU parlamenti elnöki konferencián nyilatkozott az MTI-nek pénteken.

Mátrai Márta kijelentette, hogy Magyarország egy erős Európai Unióban érdekelt, "erőssé pedig az erős nemzetek teszik az uniót".

Hangsúlyozta, hogy ez mindenekelőtt a nemzeti parlamentek megerősítését jelenti, nagyobb beleszólással az uniós döntéshozatalba, valamint a megkezdett európai újraegységesítés folytatását a nyugat-balkáni integrációval és a keleti partnerség országaival való kapcsolatok további erősítésével. Hozzátette: nem az Európai Bizottság, hanem a nemzetek hatáskörét kell erősíteni. A bizottság eredeti szerepe az európai szerződések felügyelete volt, mára viszont nemzetek feletti irányításra törekszik - jelentette ki.

Miközben az EU-t útjára indító Római Szerződések 60. évfordulójának ünneplésére készülnek, látszik, milyen sok probléma terheli a mai uniót, amellyekkel az EU nem néz szembe - hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy az EU nem tudott reagálni a 2008-as gazdasági válságra, amiként most sem képes megfelelő választ adni a migráció, terrorfenyegetés, az európai polgárok védelmének problémájára, az európai versenyképességet csökkentő pénzügyi és gazdasági erózióra, valamint a kontinens demográfiai csökkenésére sem. Mátrai Márta kijelentette, a népességcsökkenésre nem a migráció a válasz, a "migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell".

Felszólalásában az Országgyűlés háznagya Robert Schumant idézte, miszerint Európa sokfélesége valójában nagyon örvendetes, és nem cél sem egy szintre hozni, sem pedig egybemosni a meglévő különbségeket.

Mátrai Márta a római parlamentben rendezett emlékülésen szólalt fel, amelyen az EU 27 tagállama parlamenti elnökei vettek részt. A délelőtt az olasz képviselőházban, délután a szenátusban zajló találkozón többek között Donald Tusk, az Európa Tanács és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szólalt fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!