Hennagyij Moszkal: Moszkvának nem sikerült megrontania az ukrán-magyar viszonyt Kárpátalján

Külföld, 2017.05.23

Az ukránok és magyarok baráti viszonya Kárpátalján erősebbnek bizonyult a "Moszkva által kitervelt gyanúsítgatásnál" -  jelentette ki kedden Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója azzal kapcsolatban, hogy a múlt hét végén ismeretlenek provokatív céllal a helyi magyar közösséget szeparatista színben feltüntető táblákat helyeztek el két magyarlakta járásban.

Az ukrajnai megye vezetője Moskal.in.ua személyes honlapján tett bejegyzésében azt írta: az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei főosztályának munkatársai azonosították azoknak a személyeknek egy részét, akik - mint állította - a múlt héten részt vettek az "orosz titkosszolgálatok által Kárpátalján szervezett provokációban". A hivatal az ügyben Ukrajna területi integritásának sérthetetlensége elleni bűncselekmény címén indított eljárást - tette hozzá.

A kormányzó szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 5. főosztályának " a kárpátaljai ukrán és magyar közösségek egymásra uszítására irányuló minden erőfeszítése kudarcba fulladt". Nem járt sikerrel az orosz szövetségi hírügynökségek felhasználásával folytatott félretájékoztatás sem, amelynek során álhíreket terjesztettek kitalált eseményekről, és valótlan idézeteket adtak kárpátaljai magyar vezetők, köztük Barta József megyei tanácsi (közgyűlési) első elnökhelyettes, Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, Tóth Mihály, az UMDSZ korábbi elnöke, Sin József, a beregszászi járási tanács elnöke szájába - emlékeztetett Hennagyij Moszkal, megjegyezve, hogy a provokációhoz nincs semmilyen köze sem a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ), sem pedig az UMDSZ-nek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!