Hét amerikai volt ENSZ-nagykövet arra kéri Mike Pompeót, állítsa vissza a palesztinokat segítő szervezet támogatását

Külföld, 2018.07.02

Hét amerikai volt ENSZ-nagykövet hétfőn nyílt levélben arra kérte Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, hogy az Egyesült Államok állítsa vissza az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) korábbi támogatását.

Az Egyesült Államok, amely hosszú időn keresztül az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) legnagyobb anyagi támogatója volt, tavaly jelentős mértékben csökkentette hozzájárulását, és az idén - a korábbi 365 millió dollár helyett - csupán mintegy 60 millió dollárt juttat a szervezetnek.

A nyílt levelet aláíró volt nagykövetek - akik között republikánus és demokrata párti elnökök idején kinevezett diplomaták egyaránt vannak - hangsúlyozták: a kieső összeg miatt megkérdőjeleződik, hogy ez a szakosított ENSZ-szervezet képes-e oktatást és egészségügyi ellátást biztosítani emberek milliónak. A diplomaták szerint ennek biztonságpolitikai következményei is vannak az Egyesült Államok szoros szövetségeseire, köztük Izraelre és Jordániára nézve is.

"Sürgetjük az Egyesült Államok által nyújtott támogatás visszaállítását" - fogalmaznak a volt ENSZ-nagykövetek, akik a levelet elküldték Nikki Haley jelenlegi amerikai ENSZ-nagykövetnek és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadónak is (aki George W. Bush elnöksége idején szintén volt ENSZ-nagykövet).

A levelet a demokrata párti elnökök kinevezte Samantha Power, Susan Rice, Bill Richardson és Madeleine Albright, valamint a republikánus elnökök idején szolgálatot teljesítő John Negroponte, Edward Perkins és Thomas Pickering írta alá.

Donald Trump amerikai elnök tavaly döntött a UNRWA támogatásának csökkentéséről, miután megkérdőjelezte a szervezet tevékenységének hatékonyságát. A segély teljes összegének további folyósításához a szervezet reformját és a palesztinoknak az Izraellel tartandó béketárgyalások folytatását szabta feltételül.

A UNRWA-t 1949-ben, a palesztin menekültek megsegítésére hozták létre. Mintegy ötmillió palesztinról gondoskodik az Izrael által megszállt Ciszjordániában, valamint Gázában, Jordániában, Libanonban és Szíriában. Mintegy 700 iskolát és több mint 140 egészségügyi intézményt működtet, valamint élelmiszersegélyeket oszt a rászorulóknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!