Heves vita után döntött a német Bundestag a német-francia barátsági szerződés megerősítéséről

Külföld, 2018.01.22

Heves vita után fogadott el határozatot hétfői ünnepi ülésén a német szövetségi parlament (Bundestag) a német-francia barátsági szerződés megerősítéséről.

A német-francia együttműködés alapját megteremtő Elysée-szerződés aláírásának 55. évfordulója alkalmából a francia Nemzetgyűlés 30 fős küldöttségének részvételével tartott ülésen Francois de Rugy, a Nemzetgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a nacionalizmus és a populizmus minden európai nemzetet fenyeget, és vannak államok, amelyekből "diktatúra vagy illiberális demokrácia" alakul ki.

Kiemelte: az Európai Unió mindig is azonos jogokkal rendelkező nemzetek partnersége lesz, és "sikerének receptje" a közös értékeken alapuló, többoldalú együttműködés, a multilateralizmus, amely elengedhetetlen, mert csak az európai nemzetek összefogásával, "együtt tudjuk megoldani a migrációs válságot, és együtt tudunk lépést tartani az új világhatalmak konkurenciájával" - mondta a Nemzetgyűlés elnöke.

A Bundestag és a Nemzetgyűlés közös határozatának legfőbb eleme az, hogy 2018-ban ki kell dolgozni egy új Elysée-szerződést, amely "az európai integráció egyik alapját" jelentő német-francia együttműködés elmélyítéséről szól. A határozatot a Bundestag két pártja is elutasította.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) részéről Alexander Gauland frakcióvezető kiemelte: az ünnepi ülés "képmutatás", a valódi cél pedig az "európai egyesült államok" megalapítása, ami ellentétben áll az Elysée-szerződéssel. A határozat kezdeményezői "átértelmezik" a szerződést, és megosztják az európai országokat. Ezen az úton nem követi Berlint és Párizst Magyarország, Csehország és Lengyelország - mondta.

A Die Linke (Baloldal) frakcióvezetője, Sahra Wagenknecht hangsúlyozta: Charles de Gaulle - néhai francia államfő, aki a szerződést francia részről aláírta - a "szuverén demokráciák Európáját" akarta felépíteni, és nem olyan Európát, amelyet "Brüsszelből vagy Berlinből irányítanak.

De Gaulle egyik utódja, Francois Mitterrand pedig azért támogatta az európai gazdasági-, és valutauniót, mert úgy látta, hogy ezzel megelőzhető a német dominacia, a német túlerő kialakulása. Ezzel szemben mégsem "európai Németország", hanem "német Európa" épül, amely bukásra van ítélve - mondta.

A határozatot a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek támogatásával fogadták el.

(A szöveg innentől változatlan)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!