Hivatali visszaélés miatt ítéltek el egy volt szerb minisztert

Külföld, 2017.07.12

Hivatali visszaélés miatt három és fél letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon egy belgrádi bíróság Oliver Dulic volt környezetvédelmi minisztert szerdán.

A vele együtt bíróság elé állított Nebojsa Janjic egykori miniszterhelyettes három évnyi börtönbüntetést, a Szerbia Útjai közútkezelő vállalat volt igazgatója, Zoran Drobnjak pedig egy év letöltendő büntetést kapott.

Az ítélet szerint Oliver Dulic 2009-ben hivatali visszaélést követett el, amikor a Nuba Invest nevű cégnek jogtalanul hagyott jóvá építési engedélyeket. A Nuba Invest pályáztatás és megfelelő dokumentumok nélkül kapta meg az engedélyt arra, hogy a szerbiai autópályák mentén optikai kábeleket fektessen le.

A vádirat szerint az érintettek tevékenységükkel több mint nyolc millió dinár (több mint 20 millió forint) haszonra tettek szert.

Oliver Dulic a 2001 és 2012 között kormányzó Demokrata Párt tagja. Ő és pártja is tagadták a vádakat, amelyek szerintük politikailag motiváltak voltak, céljuk pedig a jelenlegi ellenzék lejáratása volt.

Az ítélethirdetés után Dulic a sajtónak azt mondta, felmentő ítéletre számított, hiszen az utóbbi öt év vizsgálatai mind azt bizonyították, hogy nem történt visszaélés.

Az elítéltek fellebbezhetnek az elsőfokú ítélet ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!