Hivatalosan ismertette új pártja programját Ali Babacan egykori török miniszterelnök-helyettes

Külföld, 2020.03.11

Ali Babacan egykori török miniszterelnök-helyettes, Recep Tayyip Erdogan török államfő volt szövetségese hivatalosan ismertette új pártja nevét és programját szerdán egy ankarai konferenciaközpontban tartott rendezvényen.

A politikai tömörülés neve Demokrácia és Haladás Pártja (DEVA) lett. A párt nevének rövidítése, a török deva szó magyarul gyógyírt jelent.

Babacan felszólalásában különösen a 2018 nyarán bevezetett végrehajtó elnöki rendszert, a szabadságjogok korlátozását bírálta, de az ország gazdasági problémáira is figyelmet fordított.

"A félelem politikája, a vita és a hadakozás már mindannyiunkat kifárasztott" - húzta alá beszéde elején. Úgy látta, hogy az emberi és szabadságjogok megsértése, korlátozása és a diszkriminatív politikai nyelvezet folyamatosan feszíti szét a társadalmat.

Babacan hangsúlyozta, hogy számukra a politika minden ember szabadságát, gyermekeik jól képzettségét, a társadalmi igazságosság biztosítását, valamint a hatalmi ágak szétválásán és a jogállamiságon alapuló pluralista demokrácia építését jelenti.

Törökországban egy 2017-es népszavazást követően 2018. július 9-el a korábbi parlamentáris berendezkedés helyett új, végrehajtó elnöki rendszer lépett életbe, amely az államfő kezébe összpontosította a hatalmat.

A volt miniszterelnök-helyettes arra is rámutatott, hogy szerinte a nők fenyegetettségben élnek, szenvednek, a befektetők nem látják a jövőt, és az egészségügyi rendszer is a gyors romlás jeleit mutatja. Kiemelte: tiszteletben tartják minden ember hitét, vallását, életmódját, továbbá nem fogják a vallást propagandacélokra használni.

A politikus közvetítői révén hétfőn nyújtotta be a török belügyminisztériumhoz pártalapítási kérelmét, amelyet egyelőre még nem hagytak jóvá.

Ali Babacan a 2002 óta hatalmon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyik alapító tagja. Később gazdasági miniszter, az európai uniós csatlakozási folyamatban az ország főtárgyalója, külügyminiszter, majd gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes is volt az akkori miniszterelnök, Erdogan oldalán. Tavaly júliusban mély nézetkülönbségekre hivatkozva lépett ki az AKP-ból. Azóta többször elhalasztotta a tervezett pártalapítást.

Az AKP másként gondolkodói azt követően készültek rivális tömörüléseket alapítani, hogy a kormánypárt a tavalyi helyhatósági választásokon 15 év után elveszítette Isztambul és Ankara főpolgármesteri székét. A másik rebellis csoportot Ahmet Davutoglu korábbi török kormányfő vezeti, aki december közepén alapította meg pártját, Jövő Pártja néven.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!