Holland külügyminiszter: Törökországnak lépéseket kell tennie az EU-csatlakozási tárgyalások folytatása érdekében

Külföld, 2018.10.03

Törökországnak lépéseket kell tennie az európai uniós csatlakozási tárgyalások folytatása érdekében - jelentette ki Stef Blok holland külügyminiszter szerdán Ankarában, a török hivatali kollégájával, Mevlüt Cavusogluval tartott közös sajtótájékoztatón.

Blok felszólalásában kifejtette: több feltétel is van, amelyet Ankarának ehhez teljesítenie kell, köztük az emberi jogokra, valamint a jogállamiság helyzetének fejlesztésére vonatkozóan. A holland külügyminiszter - aki a két ország közötti diplomáciai viszály rendezésére irányuló törekvések jegyében látogatott a török fővárosba - hozzátette, hogy országa ezzel kapcsolatos aggodalmait közölte Cavusogluval.

Ankara és Hága között tavaly márciusban robbant ki diplomáciai viszály, miután Hollandia nem engedélyezte két török miniszternek, hogy részt vegyen Rotterdamban az elnöki rendszer bevezetéséről döntő török népszavazás kampányrendezvényén. Ankara válaszul úgy döntött, nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet, amíg Hollandia nem kér bocsánatot, emellett felfüggesztették a kormánytalálkozókat Hollandiával, és megtiltották a holland diplomaták repülőútjait Törökországba.

Cavusoglu a szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Ankara a jövőben a pozitívumokra összpontosítva akarja fejleszteni a kapcsolatokat Hágával, a másfél évvel ezelőtti eseményeknek pedig nem szabad megismétlődniük. Elmondta: találkozója Blokkal "barátságos és gyümölcsöző" légkörben telt. Arról beszélgettek, hogy "miként töltik majd be az elmúlt időszak okozta űrt" - mutatott rá. A török külügyminiszter ugyanakkor szintén nyomatékosította, hogy országa az európai uniós viszonyt is élénkíteni szándékozik. Cavusoglu egyúttal bejelentette: 2019 első negyedévében viszonozza Blok látogatását és maga is Hágába utazik.

Blok a nap folyamán ellátogatott a török parlamentbe is és megtekintette az épületnek azokat a részeit, amelyeket a 2016. július 15-ei puccskísérlet éjszakáján bombatalálatok értek. Az incidens után a török hatóságok átfogó tisztogatásba kezdtek és több tízezer embert helyeztek letartóztatásba, köztük az összeesküvés állítólagos közvetett támogatóit, amit az Európai Unió túlzásnak tart.

Blok csütörtökön Isztambulban még részt vesz az állami televízió angol nyelvű csatornájának egy rendezvényén is.

Idén július 20-án a holland külügyminisztérium közölte, hogy Blok és Cavusoglu megállapodott abban, hogy ismét nagyköveti szintre emelik a két ország közötti diplomáciai viszonyt. Ennek megfelelően szeptemberben visszatért Ankarába a februárban hivatalosan is visszahívott holland nagykövet, és a Hágába akkreditált török képviselő is újból elfoglalhatta az állomáshelyét.

Törökország és Hollandia között több mint 400 éves múltra tekint vissza a diplomáciai kapcsolat. Az első holland nagykövet még 1612-ben érkezett az egykori Oszmán Birodalom fővárosába, Isztambulba.

Törökország 1995-ben lépett vámunióra az Európai Unióval, amelynek 1999-től tagjelöltje lett, 2005-ben pedig a teljes jogú csatlakozásról is megkezdődtek a tárgyalások, de a folyamat az utóbbi másfél évben holtpontra jutott. Az unió 2016 decemberében döntött úgy, hogy a 2016. júliusi törökországi puccskísérletet követő elnyomó intézkedések miatt nem nyit újabb csatlakozási fejezeteket Ankarával. A 35 megvitatandó fejezet közül eddig csak 16 fejezetet sikerült megnyitni, és mindössze egyet tudtak lezárni, a tudományos és kutatási fejezetet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!