Hölvényi György: helyi segítséggel kell elérni, hogy Afrika fiataljai ne induljanak el Európába

Külföld, 2017.12.01

Politikai üzenetekkel és tettekben megnyilvánuló helybeni segítségnyújtással kell elérni, hogy Afrika fiataljai ne induljanak el Európa felé. Az európai döntéshozók többsége ettől az állásponttól azonban még nagyon messze van - jelentette ki Hölvényi György, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében pénteken.

Hölvényi György az elefántcsontparti Abidjanban tartott 5. EU-Afrika csúcstalálkozót követően közölte, a két kontinensnek közös válaszokat kell találnia a kölcsönösen kulcskérdést jelentő ifjúságpolitikai és a migrációs kihívásokra. A fejlesztéspolitika számára mindkét terület hosszú távú prioritás, hiszen Afrika népességének 60 százaléka 25 évnél fiatalabb - emlékeztetett a képviselő.

A kereszténydemokrata politikus szerint a mélyszegénységgel küszködő elefántcsontparti gyermekek és fiatalok számára a ferences rendhez köthető Amigo a Yopougon nevű, spanyol eredetű alapítvány képzést és foglalkoztatást biztosító tevékenységéhez hasonló együttműködések járulhatnak hozzá az afrikai népesség otthoni boldogulásához.

"A helyszínen tapasztaltak világossá tették: vagy helyben segítjük a kontinens szociális válságban lévő népességét, vagy újabb tömegek indulnak Európába" - fogalmazott.

Az afrikai tárgyalásairól hazatért néppárti képviselő elmondta, Egyiptomban felkereste a kopt keresztény egyház vezetőit, valamint a még mindig jelentős, 13-15 millió fős kopt keresztény egyház ifjúságvédelemmel és oktatással foglalkozó intézményeit.

Hölvényi György aláhúzta, az Egyiptomban tapasztaltak rávilágítottak arra, hogy a rövid idő alatt jelentősen emelkedett egyiptomi népességszám tartós pénzügyi, gazdasági és társadalmi nehézségek elé állítja az országot. A mély társadalmi feszültségek szomorú példája volt a látogatás időszakában elkövetett, több mint háromszáz életet követelő dzsihadista terrortámadás a Sínai-félsziget egyik szúfi imahelye ellen - tette hozzá.

A képviselő szerint a kopt keresztényekkel való találkozások megerősítették, hogy Európa szellemi gyökerei e térségből is táplálkoznak, ezt pedig nem szabad megtagadni. A keresztény örökséget tovább éltető kopt egyházzal tevékeny szolidaritást kell vállalnia Európának és Magyarországnak egyaránt - húzta alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!